Bugüne kadar birçok ülkeyi ziyaret etme imkanı buldum. Bunlar arasında ABD, İngiltere, İsviçre, Almanya, İspanya, Çin, Tayland, Macaristan ve Portekiz yer alıyor.
Yurtdışına çıktığımda haliyle yanıma bazı eşyalar da almam gerekiyor. Her ne kadar bunlar yıllar içinde biraz değişse de temelde aynı şeyleri yanıma alıyorum. Bu yazıda yurtdışına çıkarken yanımıza aldığım çeşitli şeyleri sizlerle paylaşıyorum.
Elbette bunların bazıları benim ihtiyaç ve beklentilerimi karşılayacak şeyler. Sizin belki de bu listedeki her şeye ihtiyacınız olmayabilir. Zaten yazıyı da bu şekilde kurguladım. Neye ne kadar ihtiyacınız olacağı biraz kişisel bir konu olduğu için ben kendime göre bir liste yaptım. Siz ihtiyaç ve beklentilerinize göre bu listeyi daha uzun ya da daha kısa hale getirebilirsiniz. Bu size kalmış.
Liste önem sırasına göre hazırlanmadı. Aklıma ilk gelenleri en üste yazdım. Tabi bunlar benim yorumlarım. Bazıları kişiye göre değişir.
İşte yurtdışına çıkarken yanımıza almamız gereken şeylerin listesi:
- Bilgisayar
- Birkaç kattan oluşan kıyafet
- İç çamaşır, çorap ve yedek kıyafet
- Fotoğraf makinesi
- Selfie Çubuğu ve mini tripod
- Harici pil şarjı
- Bellek kartı
- Elektronik cihazlar için kablo ve şarj aletleri
- Islak mendil
- Kağıt mendil
- GoPro
- Priz dönüştürücüsü
- Deodorant ya da Roll-on
- Diş fırçası
Benim listem yukarıda gibi. Bu listede eşyalara tek tek bakacak olursak:
Bilgisayar
Ben hayatımın her anında bilgisayar kullandığım için yurtdışına da mecburen götürüyorum. Sizin bu tarz bir işiniz ya da hayat tarzınız yoksa şart değil.
Birkaç kattan oluşan kıyafetler
Özellikle mont tarzı kıyafetlerinizi birkaç katlı ve içi çıkarılabilir olanlardan seçin. Çok sıcak bir yere gidiyorsanız bu seçeneği görmezden gelebilirsiniz. Ama mont giymeniz gereken bir yere gidecekseniz önerim içi çıkarılabilir bir mont götürün.
İç çamaşır, çorap ve yedek kıyafet
Bu herkes için geçerli bir durum. Yurtdışına çıktığımızda yanımıza mutlaka yedek kıyafet, çorap ve iç çamaşırı almak zorundayız. Bunu es geçmeyin. Ama gittiğiniz yerde de bunları satın alabilme ihtimaliniz var. Bunu da göz ardı etmeyin.
Fotoğraf makinesi
Ben genelde bütün yurtdışı gezilerimde yanıma fotoğraf makinesi alıyorum. Tamam cep telefonları da fotoğraf çektiyor ama aynı şey değil. Öneririm.
Selfie Çubuğu ve Mini tripod
Bu iki cihazı birbirine bağlayarak (selfie çubuklarının çoğunun altında tripod bağlantı yuvası var) bir nevi ayakta duran monopod oluşturuyorum. Bu çok işe yarıyor. 2-3 kilo tripod ya da monopod taşımaktansa bu çözüm çok daha hafif ve pratik. Bu da biraz kişisel bir tercih. İlle de yanınızda böyle bir şey götürmeniz şart değil.
Harici pil şarjı
Son yıllarda yanıma almaya başladığım bir cihaz. Harici pil şarj cihazları farklı kapasitelerde olabiliyor ve USB’den şarj olan her türlü cihazı şarj edebiliyorsunuz (telefon, bazı fotoğraf makineleri, GoPro vs). Önerim en az 10 bin mAh olanlardan alın. Çok işinize yarayacaktır.
Bellek kartı
Eh fotoğraf makinesi götürüyorsanız yanınıza yedek bellek kartı da almayı unutmayın. Özellikle video çekecekseniz ve kayıt edilen videoları aktaracak bilgisayarınız yoksa fazladan 16 ya da 32 GB bellek kartının zararı olmaz.
Elektronik cihazlar için kablo ve şarj aletleri
Benim kadar çok elektronik eşya taşıyorsanız bunların şarj cihazları ya da kablolarını da unutmamanız lazım.
Islak mendil
Bence yurtdışı seyahatlerinin vazgeçilmesi ıslak mendildir. Zira yaban ellerde tuvaletlerde taharet musluğu bulunmadığı için sıkıntı yaşabiliyorsunuz. Detaya girmeyeyim, siz anladınız beni 🙂
Kağıt mendil
Otellerde ve restoranlarda kağıt mendil bulmak sorun olmasa da sokakta yanınızda küçük bir paket olması fayda sağlar. Ama şart değil. Yurtdışında da satın alabilirsiniz.
GoPro
Benim gibi GoPro hastası biriyseniz yurtdışı gezilerinizde mutlaka bu ürünü yanınıza alırsınız. Kişisel bir ihtiyaç, şart değil.
Priz dönüştürücüsü
Yurtdışı gezilerinin olmazsa olmazı bu priz dönüştürücüler. Avrupa’da ve ABD’de prizler farklı olduğundan bilgisayarın ya da telefonun şarjı bu yuvalara olmayacaktır. Her yerde kullanılabilir türden bir dönüştürücü dünyanın birçok ülkesinde işinize yarayacaktır. Mutlaka yanınıza alın derim. Ancak bazı ülkelerde prizler bizimle aynı. Gitmeden önce bu konuyu araştırırsanız yanınızda boşu boşuna priz dönüştürücü taşımak zorunda kalmazsınız. Benden uyarması.
Deodorant ya da Roll-on
Kişisel temizlik için deodarant, roll-on ya da parfüm benzeri şeyleri de alabilirsiniz yanınıza. Hatta bence almalısınız.
Diş fırçası
Yurtdışına çıkarken yanınıza diş fırçası almayı unutmayın. Ama gittiğiniz yerden de böyle bir ürün alabilirsiniz.
Bu liste daha da genişletilebilir. Örneğin erkekler için traş bıçağı ya da traş makinesi, köpük, kadınlar için krem ya da farklı kozmetik ürünleri, kullandığınız ilaçlar vs (bunlara dikkat edin bazı ülkelerde bazı ilaçların kullanımı yasadışı olabiliyor) bu listeye eklenebilir. Yazının başında belirttiğim gibi yurtdışına çıkarken yanınıza alabileceğiniz şeylerin listesi kişiye bağlı olarak değişebilir.
Öte yandan otelde kalacaksanız odalarda sabun, şampuan ve saç kremi gibi temel ihtiyaçların bulunduğunu hatırlatırım. Ayrıca bazı otellerde odalarda ütü de bulunuyor. Sayıları şimdilik az olmakla beraber kaldığım bazı bazı otellerde diş fırçası ve traş köpüğü/traş bıçağı olduğunu da gördüm. İnternet de genelde artık birçok otelde ücretsiz olarak sunuluyor. Bazı paragöz oteller dışında çoğu otel müşterilerine ücretsiz internet servisi veriyor.
Yazı biraz uzun oldu ama konu detaylı olunca mecburen akla takılabilecek her soruya yanıt vermeye çalıştım. Yine de eklemek, yorum yapmak, eleştirmek ya da katkıda bulunmak isterseniz sayfanın altındaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Sizleri konuyla ilgili olarak Macaristan’ın Budapeşte şehrinde kaldığım Hilton Oteli’nde çektiğim video ile başbaşa bırakıyorum. YouTube kanalıma da abone olmayı unutmayın.