close

Bu yazımla beraber her ay okuduğum kitapları bloğumdan da düzenli olarak duyurmaya başlıyorum. Kasım ayında kitap fuarı olduğundan bazı kitapları bizzat yazarına imzalatma imkanı da buldum. Yani bu ayın kitapları genelde fuardan aldıklarımdan oluşuyor.

kitap_kasim02

Sizin Hiç Maviniz Var Mı? – Özge Uzun

Kasım ayında okuduğum ilk kitap aynı zamanda arkadaşım olan Özge Uzun’un ‘Sizin Hiç Maviniz Var Mı?’ oldu. Özge’yle bir arkadaşım vasıtasıyla tanışştık. Bilenler bilir, kendisi başta NTV olmak üzere birçok televizyon kanalında spikerlik yapmış popüler bir isim.

Ancak kitabı bu popülerliğin arkasındaki hayatını anlatıyor. Kısa bir otobiyografi olarak tanımlayabileceğim kitapta hayat akışında başından geçenleri kaleme almış Özge. Samimi bir dili kitabın. Blog tarzında yazılmış. İstanbul’a gelişi, televizyon kanallarındaki maceraları ve daha fazlası ile ilgili bilgiler var kitapta. Özge, doğuştan gelen bazı rahatsızlıkları bulunan oğlu Dağhan’dan da bahsediyor kitapta. Zaten kitabın ismindeki ’maviniz’ ifadesi Dağhan’ı (gözleri mavi olduğu için) işaret ediyor.

İnkilap Kitapevi yayını olan kitap 168 sayfa. Ben 2 akşamda kitabı bitirdim. Yormayan bir dili olduğundan konsantre olduğunuzda bir akşamda bile bitirilebilecek bir kitap. Özge’nin kalemine sağlık. Düşüncelerini ve duygularını yalın ifadelerle anlatmış. Fuarda kitabı bizzat ona imzalatma fırsatı da buldum. Güzel oldu.

kasim_kitap03

ğün Bütün Çeyrekleri – Bedia Ceylan Güzelce

Ayın ikinci kitabı ise Bedia Ceylan Güzelce’nin ikinci romanı Göğün Bütün Çeyrekleri oldu. Bedia ile bir kez tanışma fırsatı buldum. 23 ay Teknoloji haberlerini hazırladığım Al Jazeera Türk internet sitesinde Kültür Sanat haberleri yapıyordu. Kendisi özellikle Kültür Sanat alanında tanınan bir isim. Naif ve zarif biri olan Bedia’nin bu karakteri kitaba da yansımış.

Roman tarzındaki kitapta bir hastane ve orada yaşanan olaylar anlatılıyor. Fakat bu roman öyle bildiğimiz tarzda bir roman değil. Okurken iyi odaklanmak ve kendinizi hikayeye vermek gerekiyor. Bu da kitabın okunma hızını biraz yavaşlatıyor. Ayrıca kitapta paragraf kullanımı çok kısıtlı olmuş. Uzun paragraflar kitabın hızlı okunmasını da engelliyor.

Hikaye kurgusu ilginç olan roman, yazarın ikinci kitabı. 128 sayfalık kitap bir oturuşta okunmuyor. Sindire sindire, üzerinde kafa yorarak okunacak bir kitap olmuş. En azından bende öyle bir etki oluşturdu. Doğan Kitap tarafından basılan kitap, deneysel bir şeyler okumak isteyenlere önerebileceğim bir çalışma olmuş.

Eski Dünya Seyahatnamesi – İlber Ortaylı

Aslında bu kitap yeni değil. Fakat ancak elime geçen ve okuma fırsatı bulduğum bir eser. İlk olarak 2007’de basılan kitap zaman yenileme ve eklerle güncellenerek basılmaya devam etti. Benim okuduğum kitap ise Haziran 2014 tarihinde genişletilmiş ve düzeltilmiş baskı.

İlber Ortaylı bu kitapta gezdiği ve gördüğü yabancı ülkelerle ilgili bilgiler veriyor. Ancak bu bilgiler ‘orada şuraya git, şunu ye’ tarzında değil. Haliyle İlber Ortaylı’nın bilgi ve birikiminden yansıyan bir gezi kitabı var karşımızda. Ülkeler tarihleri ve siyasi durumlarıyla ile de değerlendiriliyor. Zaman zaman Türkiye ile ilişkileri de bu değerlendirmelere eklenmiş.

Okunması hoş ve kolay bir dili olan kitap okuyucusunu sıkmadan geniş bir coğrafyada dolaşma imkanı sunuyor. Anlatılan ülke ve şehirler arasında Irak, Lübnan, Mısır, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Macaristan, İran, Finlandiya, Bakü, İtalya, Venedik, İspanya, Çin, Hindistan, Barselona ve Madrid de bulunuyor.

Tarihe ve geziye meraklı iseniz bir ülkeye ya da şehre gitmeden önce bu kitabı okuyun derim.  En azından temel bazı bilgileri edinmiş olursunuz. Kitap Timaş Yayınları tarafından basılmış ve 286 sayfadan oluşuyor.

Kasım ayı için 3 kitap tanıtımı yapıyorum. Aralık ayında da yeni kitaplar okumaya başladım. Onları da Ocak ayında yazmayı planlıyorum. Sizin de farklı önerileriniz varsa bu yazının altına yorum olarak ekleyebilirsiniz.

İyi okumalar.

Tags : bedia ceylan güzelceeski dünya seyahatnamesifuargezigöğün bütün çeyrekleriilbet ortaylıkitapözge uzunseyahatsizin hiç maviniz oldu mutavsiye. öneri

Bir yorum yazın