close

Uzun yıllardır dijital fotoğraf makinelerine ilgi duyan ve kendini bu alanda geliştirmiş biri olarak epeydir elimde bekleyen bir incelemeyi bloğumda paylaşmaya karar verdim. Detaylı bir inceleme yaptım ve her zamanki gibi biraz uzun oldu. Dünyanın video çekebilen ilk dijital SLR fotoğraf makinesi Nikon D90’ını inceliyorum. Yazı biraz eski o bakımdan bazı bilgiler değişmiş olabilir. Ancak fiyat ve teknik bilgilerin aynen korunduğunu söyleyebilirim.

Yazının sonunda D90 ile çekilmiş örnek fotoğrafları da görebilirsiniz. Merak edenler fotoğrafların üstüne tıklayarak büyük boyutlu versiyonlarını da inceleyebilir. Keyifli okumalar temennisi ile…

Dünyanın ilk video çekebilen dijital SLR fotoğraf makinesi olan Nikon D90, yeni nesil CMOS sensörü, 12.3 Megapiksel çözünürlüğü ve LiveVew özelliği ile öne çıkan bir model. Yazı biraz uzun olduğu için doğrudan sadede gelmek isteyenler için artı ve eksilerini en başa koyuyorum. Böylece uzun bir yazı okumak istemeyenler hemen sonucu görebilir:

SONUÇ
Nikon yine güzel bir iş çıkarmış. D300’ün teknik özelliklerini D70 kasası ile birleştirip harika bir ürün çıkarmış. Üzerine de sos olarak video çekim özelliğini koyarak sınırları epey yukarı çekmiş. Şu an bu kategoride video çeken bir dijital SLR yok. D90’da günümüz cihazlarında kullanılan teknolojilerin hemen hemen hepsi bulunuyor. Bu da ürünü özellikle orta/ileri seviye amatör ve giriş seviyesi profesyoneller için uygun bir dijital SLR haline getiriyor. Kaliteli bir objektifle üst seviye modelleri bile zorlayacak sonuçlar alınabilecek bir fotoğraf makinesi D90.

BEĞENDİĞİM ÖZELLİKLERİ
•Fotoğraf kalitesi
•HD video çekebilmesi
•Operasyon hızı
•Devasa LCD ekran
•Ek aksesuar ile GPS fonksiyonunu desteklemesi
•Yüksek pil ömrü

BEĞENMEDİĞİM ÖZELLİKLERİ
•Beraberinde verilen yazılımlar daha iyi olabilirdi
•Video modunun biraz daha geliştirilmeye ihtiyacı var (otomatik netlik yapabilmeli ve zaman sınırlaması olmamalı)

GENEL ÖZELLİKLER
•12.3 Megapiksel çözünürlük
•23.6×15.8 mm CMOS sensör
•1.5X fokal çarpan
•3 inç 920 bin piksel LCD ekran
•Toz Temizleme özelliği
•LiveView fonksiyonu
•EXPEED imaj işlemcisi
•11 noktalı 3D otomatik netlik
•ISO 100-6400
•Bütünleşik imaj düzenleme özellikleri (Retouch)
•1280×720 piksel (720p) HD video kayıt özelliği
•Opsiyonel GPS özelliği
•Saniyede 4.5 kare JPEG formatında seri çekim
•Pil dahil 703 gram ağırlık
•1460 dolar + KDV

KULLANIM
Nikon’un orta seviye bir modeli olan D90, D300’ün altında bulunuyor. Birçok özelliğini D300’den alan D90, kullanım anlamında çok rahat bir ürün. Fotoğrafçılık konusunda bir parça bilginiz varsa ve daha önce dijital SLR kullandıysanız D90’da sıkınıtı yaşamazsınız.

Operasyon hızı olarak da iyi bir model var karşımızda. Açılış hızı ve bekleme süresi neredeyse sıfır. Cihazı açar açmaz kulanıma hazır hale geliyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi fonksiyon tuşyarı ve ikincil LCD ekranın birleşimi operasyon hızını çok artırıyor. Özellikle sahada çok hızlı fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Ürünün ön yüzünde bulunan Fn (Function – Fonksiyon) tuşu da özelleştirebiliyorsunuz. Ayrıca arka yüzdeki LCD ekranda bazı bilgileri anında görmeniz de mümkün. Nikon’un giriş seviyesi dijital SLR modellerde de karşımıza çıkan bu Info ekranına yine arka yüzde bulunan INF düğmesi yardımı ile ulaşılabiliyor. Bu tuşa iki kere basarsanız bazı özellikleri doğrudan değiştirebiliyorsunuz. Güzel ve işe yarayan bir fonksiyon.

ÇEKİM ÖZELLİKLERİ
Onlarca farklı çekim özelliği bulunan D90’da 1.5X fokal çarpan özelliği bulunan CMOS sensör kullanılmış. Efektif çözünürlüğü 12.3 Megapiksel olan ürün, JPEG ve NEF (Nikon RAW formatına verdiği isim) formatında fotoğraf çekebiliyor. 11 noktalı otomatik netlik sistemi bulunan fotoğraf makinesinde, +/- 5 Ev aralığında poz telafisi bulunuyor. ISO aralığı normal modda 200-3200 olan D90’da Boost modunda 100-6400 değerleri kullanılabiliyor.

Beyaz ayarı olarak 12 farklı değer kullanılabilirken bunlar arasına Kelvin değeri girerek ayar yapabilem özelliği de eklenmiş. Renk uzayı olarak AdobeRGB ve sRGB seçilebiliyor. 3 inç ve 920 bin piksellik devasa bir ekrana sahip olan fotoğraf makinesinin optik vizörü yüzde 96 gösterim alanına sahip.

Harici flaş yuvasına da sahip olan üründe dahili flaş da bulunuyor. USB 2.0 bağlantısı, HDMI çıkışı ve ek GPS aksesuarı için gerekli olan bağlantı yuvası da ürünün diğer özellikleri arasında sayılabilir.

Fotoğraf makinesinde klasik olarak karşımıza çıkan Auto, P, S, A ve M modlarının dışında 5 farklı hazır mod da kullanıcılara yardımcı oluyor. Fotoğraf makinesinde genelde orta seviye ürünlerde bulunan üstü üste çekim özelliği de bulunuyor. Bir önceki nesilde bu tip bir özellik yoktu ama D90’da mevcut.
Seri çekim modu olarak iki alternatif sunan ürün CH (Continiuous High) ve CL (Continiuous Low) seçeneğine sahip. CH modunda saniyede 4.5 kare, CL modunda ise 1-4 kare arası hız sunuluyor. Çözünürlüğüne göre yüksek bir seri çekim hızı olduğunu söylememiz mümkün. Özellikle de CH modunda.

CMOS SENSÖR
D90’ı önceki modellerden ayıran en önemli özellik ise CMOS sensör kullanması. Yaygın olarak kullanılan CCD türüne göre maliyeti biraz daha yüksek olan CMOS, birkaç yıl öncesine kadar rakibi kadar kalitesi sonuç veremiyordu. Son yıllardaki teknolojik gelişmeler CMOS’u oldukça ileri bir noktaya taşıdı ve bugün artık orta/üst seviye dijital SLR modellerde ağırlıklı olarak CMOS kullanılmaya başlandı.

Nikon’da D300 ile orta seviye modellerinde CMOS kullanmaya başlamıştı. Benzer bir durum D90 için de geçerli. Kullanılan CMOS sensörün en önemli etkisi yüksek ISO’da bile gren vermemesi olarak karşımıza çıkıyor. Gerçekten de D70’de ISO 800’den sonra tahammül edilemez hale gelen gren sorunu D90’da neredeyse 3200’de bile sıkıntı olmuyor.

LIVEVIEW
Nikon’un üst ve orta seviye modellerinde bulunsa da LiveView özelliğini giriş seviyesinde kullanmıyor. Bu anlamda eleştiri oklarına hedef olan marka (birçok rakibinin giriş seviyesi modellerinde bu özelliği kullanıyor) D90’da LiveView özelliğini kullanmış. Zaten bu fonksyionu kullanan en uygun fiyatlı Nikon modeli şimdilik D90.

LiveView modunu arka yüzde bulunan ve üzerinde Lv yazan tuş yardımı ile aktif hale getiriyorsunuz. Bu mod aktif olduğunda LCD ekrandan gerçek zamanlı görüntü alabiliyorsunuz. LiveView modunı aktif hale getirdiğinizde yaşanan en önemli sorun netlik sisteminin biraz yavaş çalışması. Öyle ki bazı durumlarda 3-4 saniye beklemek zorunda kalabiliyorsunuz. Bu da özellikle hızlı olmayın gerektiren yerlerde sorun olabiliyor. Firmanın benzer özelliğe sahip D300 modelini de incelemiş ve kullanmış biri olarak o üründe böyl ebir sorun olmadığını belirteyim. Uzun lafın kısası LiveView modunda otomatik netlik yapmak biraz uzun sürüyor.

Genel olarak baktığımızda LiveView modunun işe yaradığını belirteyim. Güzel sonuçlar alabiliyorsunuz. Özellikle kadrajın zor olduğu yerlerde LiveView modunu kullanarak işinize kolaylaştırabiliyorsunuz. Ne diyelim: Umarım ki Nikon bu özelliği yakın zamanda giriş seviyesi modellere de koyar.

OBJEKTİF
D90’ı kit olarak satın aldığınızda yanında 18-105 mm objektif veriliyor. İnceleme için verilen ürün üzerinde de Nikon 18-105 F3.5 5.6 VR G ED DX objektif vardı ve bütün örnek fotoğrafları onunla çektik. Giriş seviyesi amatör kullanım için yeterli bir objektif. Ancak aralığın uzun olması (18-105 mm) alacağınız sonuçları da etkiliyor.

Tavsiyemiz böyle bir ürünün hakkını verebilecek bir objektifle kullanmanız yönünde olur. Ancak bu tavsiyenin pek de ucuz olmadığını belirtelim. F2 ve F2.8 diyaframlı bir objektif neredeyse D90 kadar fiyata sahip olacaktır. Seçim sizin.

Objektif uyumluluğunda ise Nikon yine yüzümüzü güldürüyor. DX, G ve D serisinin bütün objektifleri D90 ile uyumlu. Eski tip objektiflreni bir kısmında otomatik netlik yapılamazken daha eski objekiflerde ise pozlama sorunu da bulunuyor. Son birkaç yıl içinde üretilmiş objektiflerden varsa elinizde sorun olmaz.

RETOUCH
Nikon’un farklı modellerinde de karşımıza çıkan Retouch menüsü bu üründe de var. Fotoğraflara aralarında Kırmızı Göz Düzeltme gibi fonksiyonları barındıran bir dizi düzenleme özelliği ekleyebiliyorsunuz. Bilgisayara ihtiyaç kalmadan bazı şeyleri yapabilmek güzel. Ayrıca D-Light isimli özelliği (ki yine birçok Nikon modelinde bulunuyor) hem çekilen fotoğraflara uygulayabiliyorsunuz hem de çekim sırasında bu özelliği aktive edebiliyorsunuz. Fotoğrafları biraz manipule eden D-Light’in şiddetini de ayarlayabiliyorsunuz. Yerine göre kullanılması gereken faydalı bir özellik.

VİDEO
Gelelim ürünün en önemli özelliği olan video çekebilme fonksiyonuna. D90, dijital SLR modellerde ilk kez karşımıza çıkan (ikinci ürün daha sonra duyurulan Canon EOS 5D Mark II) video özelliğine sahip. Çekilen videoların çözünürlüğü en fazla 1280×720 piksel ebatlarında olabiliyor. Bu çözünürlük HD yani Yüksek Çözünürlük olarak tanımlanıyor ve 720p olarak biliniyor. Videolarda ses de var ve isterseniz ses özelliğini menüden kapatabiliyorsunuz.

Yüksek çözünürlük istemezseniz 640×424 ve 320×216 piksel video kaydı da mümkün. Bütün videolarda saniyedeki kare sayısı 24. HD modunda tek seferde en fazla 5, diğer modlarda ise tek seferde en fazla 20 dakika video çekebiliyorsunuz. Bu süreleri aştığınızda kayıt otomatik olarak duruyor.

Bu zaman sınırlaması biraz can sıkıcı açıkçası. Eskiden kompakt fotoğraf makinelerinin bazılarında benzer bir kısıtlama vardı. Ancak günümüzde bu tip bir sınırlama yok. Muhtemelen teknik sebeplerden yapılan bu kısıtlama video ihtiyacı olanlar açısından biraz üzücü olsa da gelecek nesil ürünlerde bu sorunun çözüleceğini ummaktan başka yapacak bir şey yok.

Videoların görüntü kalitesi fazlasıyla iyi. Ayrıca kullandığınız objektifin kabiliyetleri oranında daha kaliteli ya da kötü video çekebiliyorsunuz. Özellikle tele modun aldığınız objektifinizle çok güzel alan derinlikleri yakalamak mümkün. Ancak video modunda otomatik netlik çalışmıyor. Yani konuya yaklaştığınızda netlik sorun olmaya başlıyor. Bunun için netlik modunu manuele getirip konuya göre netlik yapmak en mantıklısı. Çok da pratik olmayan manuel netlik zaman kaybına da sebep olabiliyor.

Yani bu video konusunda biraz daha çalışması gerekiyor Nikon’un. Yeni bir teknoloji ve ilk kez kullanılıyor. Bu bakımdan çok yıkıcı eleştiri yapmak istemiyoruz. Ancak göze batan noktaları da belirtmek gerekiyor.


GPS
D90 ile ilgili ilk dedikodular internete düştüğünde ‘bütünleşik GPS’ özelliğinden bahsediliyordu. Ancak ürün piyasaya çıktığında bunun doğru olmadığı görüldü (firmanın bütünleşik GPS modülüne sahip P6000 modeli var). Bütünleşik GPS yerine GPS modülü için bağlantı yuvası vardı ürünün üstünde. Zaten D90 ile birlikte Nikon’un GP-1 kodlu GPS aksesuarı da tanıtıldı. Bu aksesuarı flaş yuvasına takıyorsunuz ve bağlantı kurulduktan sonra fotoğrafların üzerine enlem ve boylam bilgilerini girebiliyorsunuz. Bu sayede çektiğiniz bir fotoğrafı dünyanın üzerinde nerede çektiğinizi hatırlamanıza gerek kalmıyor.

Güzel bir özellik ve yan yüzde bulunan yuva ile bağlantılı çalışan GP-1 ek aksesuarı ile sağlanıyor. Aksesuarın yurtdışı satış fiyatı 250 dolar civarında.

BELLEK
Artık orta seviye dijital SLR modellerin çoğunda SD bellek kartı kullanılıyor. Bunun en önemli sebebi bu kartların hız gerektiren uygulamalar konusunda kendini geliştirmiş olmaları (eskiden bu kadar hızlı değillerdi) ve daha az yer kaplamaları. Özellikle SDHC bellek kartlarının üretilmesiyle birlikte bu bellek türü neredeyse standart haline geldi. Artık birçok cihazda SD ya da SD türevi (mini, micro) bellek kartları kullanılıyor.

D90’da SDHC uyumlu bir SD bellek yuvasına sahip. Testini yaptığımız ürün bellek kartı ile satılmadığından 16 GB kapasiteli kendi bellek kartımızla kullandık. Bu belleğe en yüksek çözünürlük ve kalitede yaklaşık 2100 adet JPEG fotoğraf sığdırmak mümkün. Video çektiğinizde ise en yüksek kalitedeki tek bir video yaklaşık 700 MB (1280×720 piksel sesli) yer kaplıyor. Ortalama bir hesapla bu videolardan 22 tanesini bu belleğe sığdırmak mümkün olur. Ancak unutmayın rakamlar ortalama ve çekilen fotoğraftaki renk durumuna göre artıp azalabiliyor.

Elbette her zamanki tavsiyemiz bu ürünü çift bellek kartı ile kullanmanız yönünde. Yani tek 16 yerine 2×8 GB daha mantıklı.

PİL
Önceki versiyon D80’de de kullanılan EN-EL3e Li-İyon pil ile CIPA standartlarına göre 850 kare fotoğraf çekilebiliyor. Biz de yaptığımız denemelerde bu rakama yakın bir sonuç bulduk. Denemelerde yaklaşık yüzde 40 oranında bütünleşik flaşı kullandık. Bütün fotoğraflar için ön izleme modu aktif idi. Elde ettiğimiz değer bu tip bir ürün için yeterli ve hatta çok iyi bile sayılabilir. Ayrıca rakamların ortalama olduğunu ve şartlara göre artıp azalabileceğini unutmayın.

Video konusunda ise pil ömrü  ise yaklaşık 2 saat. Ancak bu iki saate ulaşana kadar makinenin LiveView modunda kalmaktan biraz fazla ısındığını gözlemledik. Hatta bu ısınmadan dolayı çekimlere ara vererek pil durumunu ölçmek zorunda kaldık. Yani cihazla sürekli LiveView modu açık çalışamıyorsunuz. Ancak video çekmek için bu modu açmak da şart. Ara vererek yaptığımız ölçümler de 2 saatlik süreyi bulduk. Ayrıca tek parça olarak 2 saat video çekemedik. Çünkü video modunda tek parça olarak en fazla 20 dakika çekim yapabiliyorsunuz.

Öte yandan pilin o anki durumunu menüdeki Battery Info bölümünden de görebiliyorsunuz. Bu bölümde pilin durumu ve en son şarj ettikten sonra kaç kare fotoğraf çekildiği bilgileri görülebiliyor.

YAZILIM
D90 ile beraber verilen yazılımlar Nikon View NX ve Nikon Transfer. Açık söylemek gerekirse böyle bir ürün için verilen yazılımlar pek de yeterli değil. Özellikle RAW çekim yapıp bunları düzenleme ihtiyacı duyuyorsanız Nikon View NX bu konuda size fazla yardımcı olamayacak. İleri seviye düzenleme ayarları içermiyor bu yazılım. Ancak günü kurtaracak kadar başarılı.

Yine de genel olarak yazılımların işlerini gördüklerini söylemek mümkün. Ama böyle bir ürünle biraz daha iyi bir yazılım paketi olmalıydı diye düşünüyoruz.

FİYAT
D90’ın fiyatı yaklaşık KDV hariç 1460 dolar. Yine yazının hazırlandığı alındığı tarihte kit objektifi ile birlikte 2300 YTL’lik bir fiyata geliyor. Genel olarak baktığımızda makul bir rakam. Kit objektifle birlikte ABD fiyatı 1300 dolar olan ürün ülkemizdeki vergi ve diğer yüklere rağmen makul bir fiyattan satılıyor.

NİKON D90 İLE ÇEKİLMİŞ ÖRNEK FOTOĞRAFLAR
(Fotoğrafların büyük halini görmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

Tags : d90fotoğraf makinesiincelemenikonözgür çetin

49 yorum

  1. iyi günler,ben birkaç ay içerisinde d90 almayı düşünüyorum,işe yeni başlayacagım bu yüzden amatör fotografcılar derneginden ders alacagım.ama bu yazı 1 seneyi aşmış,sizce önereceginiz daha kullanıslı ve daha kaliteli bir makine var mı? canon da mesela? eos 500d si mesela?nikon d90 a göre daha ucuz ama sanki cok elektronik gibi göründügü için hemen bozulacakmış gibi geliyor ya teknik arıza verecekmiş gibi geliyor canon bana. yardımcı olursanız sevinirim.mail adresime cevap atarsanız süper olur.

  2. D90 güzel bir makinedir (bir süre kullandım da). Canon 500D de onun gibi güzel bir cihaz. Genelde Canon-Nikon benzer özelliklere sahip cihazlar üretir. Ancak kullanım özellikleri, teknik farklılıkları ve birbirinde olmayan farklılıklar olan makineleri de vardır. Bu bakımdan sizi üzmez. Ancak 500D’nin yeni sürümü var zaten (550D). Ancak hem 500 hem de 550D D90 ayarında cihazlar değil. Kategori olarak D90 biraz daha üst bir makine. Ya da D90’ın Canon’da karşılığı yok da diyebiliriz. 550D, tek ekranlı (üstte bilgi ekranı yok) ve bu bakımdan yarı amatör bir cihazken D90 yarı profesyonel bir DSLR. Hitap ettikleri kesimler farklı.
    Bu bağlamda D90 öneririm ama bu ayın sonunda Aymanya’da düzenlenecek Photokina fuarında D90’ın yeni versiyonunun piyasaya sürülmesi bekleniyor. Zaten 2 yaşını doldurdu D90. Yeni modeli beklemenizi öneririm.

  3. Merhaba herşey iyi güzel ancak makinayı henüz çözmüş
    değilim kullanma klavuzu da çok detaylı değil ne yapabilirim
    saygılar

  4. Merhaba 2 adet d 90 aldım salon fotograf çekimlerinde kullanıyorum sb900 flaşla bir türlü uyum saglayamadım ve flaşlı çekimlerde asla netice alamıyorum 5 yıl d 70 d 80 kullandım böyle sorun yoktu o makinalarla çektiğim fotografları özledim balas tutmuyor kendi kendine diyafram balas karıştırıyor d 3000 ile çektiğim fot.bile 10 kat daha iyi insanların yüzü tahta gibi çıkyor sevemedim d 90 nı makinaya hükmedemiyorum genelde manuel çlşyorum bütün modlarda denedim ama yok bu konuda bana destek olursanız sevinirin nikonda başka makinada kullanmadım d2x d 200 d 300 hemen hemen tüm modeller diyeyim ama d 90 da takıldım 20 yıllık fotografçym şimdiden teşkkrle cvp bekliyorum başarılar

  5. mrb cafer bende d90+sb900 kullanıyorum ve netice müthiş diyer fotoğrafçılar çok kıskanıyor ama sende olan sorun bende hiç olmadı fazla bi ayar da yapmadım gövde d90 objektif sigma17-70 manuel modda ve ttl modunda sb 900 ttl modda tavana vurduruyorum sonuç muazzam

  6. Kullandığım Nikon D 90 çok kısa bir sonra el tutuacağı bölümünde ki plastik tutaç çıkıverdii.Aynı sorunun Nikon D 200 dede yaşadım.Halbuki CAnon serisi makınelerde böğle bir sorun yok.Yetkililerin dikkatine…

  7. Yorumlarinizi ilgiyle izliyorum ve cok begeniyorum.Nikon d90 almayi dusunuyorum,ama profesyonel degilim LCD ekranda cekilen fotograf gorunuyormu,bide shutter omru nedir? Bu cihazda ne kadardir? Tesekkurler

  8. Öncelikle yorum için teşekkür ederim Rıfat. LCD ekranda çekilen fotoğraflar derken sanırım LiveView özelliğinden bahsediyorsun. Evet Nikon’da bu özellik var. Shutter ömrü ise yaklaşık 100 bin kare olarak biliniyor bu cihaz için. Resmi bir açıklama bulamadım ama bu civarda olması lazım.

  9. merhaba Özgür bey,
    Birkaç ay önce yeni Nikon D90 aldım ve amatörüm. Nasıl kullanabilirim diye kullanım klavuzunu okuyunca aklım karıştı açıkcası, ama sizin açıklamanız daha anlaşılabilir geldi bana. Benim daha çok iso çözünürlüğüyle ve renk ayarıyla problemim var. Benim anlıyamadığım, bir amatör veya ilk defa kullananlar için daha doğru dürüst açıklama yapabilirlerdi kullanım klavuzunda. Iso,QUAL,AF-A,AF-C,AF-S vs. gibi terimler, anlamayan biri için Çince gelebilir diye dikkate almaları gerekmez mi? Diğer taraftan bi arkadaşımda Canon EOS 500d si var ve o öyle bi problem yaşamadan flaş flaş çekiyo valla bi güzel 🙂
    Sizden ricam Özgür bey, çektiğiniz örnek fotoğrafların altına hangi isoda ve hangi ayarlarda çektiğinize dair bilgi vermeniz. Manuel yapmıyorum ama otomatik görünümünden de memnun değilim.Çok teşekkür ederim yardımınız için.

  10. Merhaba,
    Fotoğraf meselesi biraz teknik ve bilgi gerektiren bir konu olduğundan (en azından Nikon D90 gibi bir makine kategorisi için öyle) genelde kullanım kılavuzları da o ölçüde teknik oluyor. Bu konuyu basit anlatmanın net bir yolu da yok ne yazık ki. Uzun soluklu ve sürekli öğrenmeyi gerektiren bir süreç olan fotoğrafın teknik yönü zaten kılavuzdan da öğrenilmez. ISO konusuna gelince; Ben burada yapamadım çünkü fotoğraflar çok yer kaplıyor ama birçok test sitesinde fotoğraf makinesi ile çekilmiş örnek karelerin tam çözünürlüklü halini veriyorlar. Herhangi bir fotoğraf makinesi ile çekilmiş ve üzerinde oynanmamış fotoğrafta EXIF adı verilen teknik bilgiler vardır. Bu bilgiler içinde diyafram, enstantane, ISO, kullanılan odak uzaklığı, makinenin marka ve modeli gibi birçok detayı bulabilirsiniz. Bu sayede fotoğraf ile ilgili birçok teknik detaya anında ulaşırsınız. Bu bilgilere en kolay Windows işletim sisteminde fotoğrafın üzerine sağ tıklayıp Properities/Özellikler sekmesi ile ulaşırsınız. Ayrıca Photoshop gibi birçok yazılım bu biglileri gösterebilir. Umarım yardımcı olmuşumdur.

  11. iyi günler ben nikon d90 aldım . bu makinaya uyum sağlayan flaşı daha seçemedim tavsiye edebileceğiniz flaş varsa lütfen yazın.saygılar

  12. ben d 90 aldım da manuel cekımlerde fotografı NEG dosyası olaraak kaydedıyor bunu cevırmek yerıne ayarı yokmu makınede cvp verırsenız sevınırım ıyı gunler…

  13. Tebrik ederim gerçekten çok güzel bi anlatım olmuş, bende bugünlerde bir tane D90 almayı düşünüyorum açıklamalarınız sayesinde bir kez daha kanım ısındı 🙂 teşekkürler.

  14. Merhaba Özgür Bey,

    öğrenmek istediğim birşey var,nikon d90 iyi bir karanlık oda çekimi yapılabilinirmi?

  15. Öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim.
    ben d90 almayı düşünüyorum. d3100 ile kıyasladım tabi fiyat da önemi olduğu için bu kıyaslamayı yaptım sizce d90 ile d3100 arasında ne gibi fark var yani fiyat farkını etki edecekçok büyük özellik varmı

  16. Bir arkadaşında şikayetçi olduğu durum benim makinamda da söz konusu, joystickin hemen yanındaki plastik, ara kabloların bulunduğu yerin plastik kapakları, hatta objektifin üzerindeki plastik kaplamaya kadar ne kadar plastik aksam var ise ya dökülüyor yada kapanmayacak şekilde genleşiyor. Bu binlerce lira vererek aldığımız makinadan insanı soğutuyor. Bunun dışında makinamdan fazlasıyla memnunum, almayı düşünen arkadaşların bu fazlasıyla rahatsız edici durumu göze almaları gerekiyor. Özgür Bey nereden kaldı aklımda bilmiyorum veya yanlış hatırlıyor olabilirim; çektiğimiz bir karenin üzerine D90 ile ikinci bir fotoğraf çekmemiz söz konusu olabilir mi? Hani eski makinalarda filmi sarmayı unutup üzerine tekrar çektiğimiz gibi? Teşekkür ediyor saygılar sunuyorum…

  17. D3100 ile aynı kategorinin ürünü değil. D3100 daha yeni bir ürün olmakla beraber (bu ona bazı avantajlar sağlıyor) hız ve stabilite anlamında D90 daha iyidir. Eski model ama orta sınıf bir otomobil ile giriş sınıfı sıfır bir otomobili karşılaştırmaya benzer bu. Her ikisinin de avantaj ve dezavantajları var.

  18. Bence nikon D90 okadarda iyi bi makine degl Canon 60D yi tercih edrim be Canon 60D kullanyrum hçbi sorun yaşamadm tavsiyde edrim. bu arada Özgür Bey nikon D90 ile canon 60D krşılştrmasnı yparmsnz teşekkür ederim.

  19. Merhaba,
    Ben 1 haftaya d90 almayı planlıyorum fakat arkadaşlarım bana artık o makinanın yaslandığını ve yerine daha güzellerinin geldiğini söylediler. Diğer çevrem ise (D90 kullanan) makinanın yaşla alakası yok gayet kullanışlı ve şimdikilere taş çıkarabileceğini söylediler. Sizce ne yapmalıyım?
    Teşekkürler..

  20. iyi günler bende nikon d 90 almayı düşünüyorum ama profosyonel makinelerde biçok model var her birinin farklı özellik ve fiyatları var bu kafamı çok karıştırıyo benim için önce gelen fotoğraf kalitesinin iyi olması canon ve nikon arasında kaldım genelde nikon d 90dan çok memnun kullananlar ama canon 600d ya da 60d yi öneren insanlarda var bide bu makinelerde lens önemli sanırım ayrı bi lens alacak kadar maddiyatım yok aldığım zaman verilen lensle idare edicem yani hangi marka daha kullanışlı olur fiyatıda en fazla 2 buçuk milyar civarı olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim

  21. iyi günler bende nikon d90 almak istiyorum ama fiyatı 2.800 civarlarında kararsız kaldım biraz yeni çıkan diğer modelleri var mesela d 3100 onun fiyatı daha uygun ama niye d90nın fiyatı daha fazla yani daha mı iyi özellik olarak vs. bide canon d600 o nasıl çok fazla model var almışken içime tam sinmesini istiyorum acele etmek istemiyorum aslında canonla nikonun karşılaştırılmasıda ne kadar doğru bilemiyorum çünkü markalar ve makineler farklı ama işte..sizin tavsiyeniz ne olur? yardımcı olursanız sevinirim

  22. mrh ben dijital fotorafçılık kursuna başladım ama makinemiz yok sadece hocamızınkinden yararlanıyoruz şuanlık piyasa araştırması yapıyoruz nikon d90 için fiyatlar çok uçuk sıfır makine alma olanagımız yok ikinci el almak istiyoruz bize yardımcı olurmusunuz bu konuda ve okadar çok şey söylüyorlarki bu makine için kafamız karıştı en uygun yer neresi nerden allalım ödeme kolaylıgı varmı nikon bence bir numara harika bi makine asla vazgeçemiyecegim bi marka buarada resimleriniz çok harika emeginize yüreğinize sağlık….

  23. bence güzel bir makina bizim burdaki bütün fotogragçılar d90 kullanıyor fiyatı da çok iyi 3100 3200 5100 le falan kıyaslanmaz

  24. bence güzel bir makina bizim burdaki bütün fotogragçılar d90 kullanıyor fiyatı da çok iyi 3100 3200 5100 le falan kıyaslanmaz bende geçen gün aldım amazor bir cihaz kursa gitmek lazım birde kurcaladıkça ögreniyor insan

  25. D90 ve 60d arasında kaldım ve d90 almaya karar verdim
    Benim için fotoğrafın sanatsallığı önemli video,dönen ekran önemli değil sizce isabetli karar vermişmiyim
    Teşekkürler

  26. merhaba özgür bey bende bir fotograf makinası almak istiyorum ama ben çok sık sürekli kullanmıyıcam. özel ğünlerde düğünde, senelik izinlerde gittigim yerde, hafta sonları çıkıp gezdigim mekalarda. bazende ev halinde bir anlık ğün delik kullanım olarak kullanıcam D90 uygunmudur bu sizce. biraz bilgilendire bilirmisiniz. fotograf makinaları hakkında.

  27. bu sayfada emeği geçenlere çok teşekkür edrerim Nikon D90 fotoqrafcının ve resmin güzel olması super bir makina her kese tavsiye edreim

  28. Merhaba
    Özgür bey amatörüm yabancı dilim yok. D90 kamera ile gece, çevre azda olsa aydınlık olmasına rağmen çekim yapamadım, nasıl bir ayar yapmalıyım teşekkür ederim..

  29. d90 kullanıyorum menü türkçe değil türkçe menü atılırmı yada video anlatımlı bir site varmı makinayı halen çözmüş değilim teşekürler

  30. Yazınızı büyük bir zevkle okudum, çok teşekkür ederim. Nikon D90 için geniş açıda çekim yapabilecek lens önerisi verebilir misiniz? Çekim yaptığımda daha geniş biçimde fotoğraf çekmek istiyorum.

  31. merhaba 14 yaşındayım bu yaşta fotoğrafçılığa meraklandım çoğu fotoğrafçı daha yaşımın erken olduğunu söylüyor sizce yaşım uygunmudur uygunsa hangi makineyi önerirsiniz

  32. İlginiz varsa başlayabilirsiniz. Sıkıntı yok. 14 yaş çok küçük bir yaş değil. Giriş seviyesi bir model öneririm başlangıç için. Canon 1100D ya da nikon D3200 gibi bir model iyidir. Mümkünse fotoğraf eğitimi de alırsanız iyi olur.

  33. Selmlar bu çok başarılı anlatım için teşekkürler. Canon 400d kullanmaktadım. Bir takas ile 90d ye sahip oldum. Kesinlikle üstün bir makine her yönden. Ancak ben canonun 70d gibi bir makinesini hedeflerken elimde de canonun 3 adet ayrıca lensi varken hedefimden vaz mı geçmeliyim lenslerimi elden çıkarıp yoksa d90ı elden çıkarıp canon 70d hedefimden vazgeçmemeli iyim ikileme düştüm. Sizce aynı ayarda makineler mi acaba

  34. Nikon D90 artık çok eski bir ürün. Bence elden çıkarıp yeni bir fotoğraf makinesi almak lazım. Fakat bunu yaparken Canon’a geçmek eldeki objektif, flaş vs gibi aksesuarların da değişmesi anlamına geleceğini unutmayın. Bu bakımdan bu kararı verirken biraz derinlemesine düşünmenizi öneririm. Zira ek bir maliyet getirecek size. Elinizde Canon objektif olduğuna göre büyük bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Yine de karar sizin.

  35. merhaba özgür bey . ben dış mekan düğün çekimlerinde kullanmak üzere nikon d90 almayı düşünüyorum . yeterli olurmu yoksa önerebileceğiniz bir makina varmı?

  36. D7100 ile onun arasında kalmıstım fıyat olarak bırazdaha uygun çünkü . d7100 nasıl peki fikir verirmsiiniz ?

  37. Merhaba D90 kullanıyorum ve gayet memnunum artık ihtiyactan dolayı bluetooth bir hafıza kartı almak istiyorum, ancak makine desteklemediği için ayrıca bir aparat almam söylendi. Çektiğim resimleri anında telefondan yönetmek istiyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz

  38. Geri bildirim: Nikon D7500 inceleme
  39. Merhaba ben ikinci el nikon d90alacam ama kamera 117.000 çekim yapmış kameranın ömrü bitmişmidim veya ne zaman bitecek bana bi cevap verebilirmisiniz

  40. Merhaba ben ikinci el bir nikon d90 alacam ama çekim sayısı 117.000 kere çekim yapmış alacağım kameranın ömrü dolmuşmudun veya ne kadar ömrü vardır ne kadar daha gider

  41. D90 fiyat performans olarak bence hala gayet başarılı bir makine. 2020’de Sıfır satışının olduğu da bir gerçek. İkinci el olarak 30.000 shot altında 1300 ile 2000 arasında satılıyor olması, autofocus motorunun bulunması, bu nedenle D serisi -autofocus motoru olmadığı için ucuz olan- lens edinip fotoğrafçılığı ilerletebileceğiniz bir makine bence. 18-105 kit lens, 50mm 1.8 D ve 55-200 vr ed lens ile kombinlenebilir. Herkese güzel fotoğraflar dilerim.

Bir yorum yazın