close

Hayatımıza Temmuz ayında giren Yüksek Hızlı Tren‘i geçtiğimiz günlerde kullanma fırsatı buldum. Deneyim ve gözlemlerimi bu yazımda sizlerle paylaşıyorum.

Türkiye’de ihmal edilen bir alan olan demiryolu taşımacılığı için dönüm noktası olan Yüksek Hızlı Tren Projesi, 25 Temmuz 2014 tarihinde hayata geçirildi. İstanbul’dan başlayan Yüksek Hızlı Tren (kısa adı YHT) yolculuğu Ankara’da sona eriyor.

Bu mesafeyi kesintisiz olarak geçerseniz (günde karşılıklı olarak 6 sefer var) yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Bu seferlerin bazıları belli duraklarda duruyor, Bazıları ise Ankara, Eskişehir, İstanbul olmak üzere 3 durakta duruyor. Tam durak ve sefer listesini buradan görebilirsiniz.

Tam bu iki noktayı kapsamasa da ara duraklardan birinde indiğim yolculuk için Pendik durağına doğru sabah saatlerinde yola çıktım. Tren İstanbul’dan kalkıyor ama özellikle Avrupa yakasında oturanlar için uzak bir mesafe olan Pendik ilk durak. Zaman içinde trenin Haydarpaşa’ya kadar gelmesi planlanıyor ama bu ne zaman olur bilemiyorum (Güncelleme: Yazımla ilgili yorum yapan konuyla ilgili arkadaşlarım Yüksek Hızlı Tren‘in Haydarpaşa’ya gelmeyeceğini. Söğütlüçeşme‘ye kadar gelip orada Marmaray ve Metrobüs ile birleşeceğini söylediler. Bunu da düzeltmek isterim).

Pendik’e ulaşım

Pendik‘e toplu taşıma ile gitmeye karar verdim ve arkadaşlarımın Kadıköy’den ‘doğrudan otobüs var’ önerilerini dinlemedim ve Metrobüs + Metro ile Pendik‘e gitmeyi planladım. Aslında bu güzergahı biraz da elimdeki çantalar ve lokasyonum sebebi ile seçtim. Neyse.

Metrobüs‘ten Uzunçayır’da inip Kartal metrosuna binip son durakta indim. Ancak buradan direk YHT‘ye ulaşım yok. Ya taksiye bineceksiniz ya da Pendik köprüsüne bir şekilde ulaşıp oradan bir minibüse daha bineceksiniz. Ben Pendik köprüsüne gidip orodan taksiye binmeyi seçtim (mesafeyi bilmediğim için). Ama mesafe çok uzun değil. Taksi 6 TL yazıyor Pendik köprüsünden YHT istasyonuna kadar.

İstasyona kendi aracınızla gelecekseniz otopark hizmeti de var. Tam olarak emin olmamakla beraber günlük 10 TL karşılığında aracınızı otoparka bırakabiliyorsunuz. Ama emin olmadığımı belirteyim. Böyle bir tercih yapacaksanız önceden araştırmanızı öneririm.

Tren istasyonuna vardığımda uçaklardaki gibi güvenlik olduğunu gördüm. Güvenlikte kemer falan çıkarmıyorsunuz. Ayrıca bilgisayarınız da çantada durabiliyor. Bu güvenlik noktasından geçip perona gidiyorsunuz. Birkaç dakikalık beklemeden sonra trene biniyorsunuz.

yht04

Kompartımanlar güzel. Uçak benzeri bir hava var. Bazı koltuklar dörtlü tasarlanmış ve ikili olarak birbirlerine bakıyorlar. Ortalarında da bir masa var. Ben (bilmeden de olsa) bu masalı koltuklardan seçmişim. Benim yaptığım gibi bilgisayarınızı bu masaya koyup çalışabiliyorsunuz.

Yolculuk çok sarsıntılı olmuyor. Genelde 100-150 km hız aralığında gidiyorsunuz. Ancak bazı yerlerde 250 KM’ye kadar hıza çıkıyor tren. Sarsıntılı değil. İvmelenmeyi de çok fazla hissetmiyorsunuz. Yani uçaktan ve otobüsten daha konforlu. malum uçakta türbülans olabiliyor. Otobüs ise şöföre bağlı olarak ivmeleniyor ve bu zaman zaman sıkıcı hale gelebiliyor. Ayrıca otobüs belli bir hızın üstüne çıkamadığı için haliyle hızlı değil.

yht02

Yemek de var
Eğer biletinizi yemekli vagondan aldıysanız (ki 15 TL fark vermeniz gerekiyor) yolculuk sırasında yemek de yiyebiliyorsunuz.

İnternet konusu
Trenlerle ücretsiz Wi-Fi  var. Ancak bu kullanmak için TC kimlik numaranızı vermeniz gerekiyor. Hız da fena değil. Hareket halinde iken bile 1-1.5 Mbps hızı gördüm. Kendi cep telefonunuzun internetini de kullanabilirsiniz ama mobil bağlantı zaman zaman kesiliyor. Çünkü geçtiğiniz yerlerdeki coğrafi şartlar sıkıntı oluşturabiliyor. Ama Wi-Fi kesintisiz olarak kullanılabiliyor.

yht03

Bilet fiyatları
YHT‘de temelde 3 tip bilet var: Hesaplı, Standart, Esnek. Hesaplı biletler genelde 10-15 gün sonrası için alınabiliyor. Fiyatı 22.5 TL (benim ineceğim durak için bu fiyat oluyor). Bu türdeki biletlerde tarih değişikliği, iade ya da açık bilete çevirme işlemi yapılamıyor. Standart bilette ise tarih değişikliği ve açık bilete çevirme yapılabiliyor. Ancak bu bilet türünde iade bulunmuyor. Esnek bilette ise her türlü seçenek var. İade’den tarih değişikliğine kadar istediğiniz her şeyi yapabiliyorsunuz.

Bilet fiyatları ise sırasıyla 22.5, 45 ve 54 TL. Ayrıca Business bölümü de var. bu bölümdeki bilet fiyatları ise 63 TL. Bu rakam Standart bilet için. Esnek bilet için bu fiyat 75.75 TL’ye çıkıyor. Bu rakamların benim ineceğim durak için olduğunu belirteyim. Mesela İstanbul-Ankara için Esnek bilet Business almak isterseniz rakam 117.75 TL oluyor. Bu da neredeyse uçak parasına denk geliyor.

yht06

Açıkçası bilet fiyatları biraz yüksek gibi. Eğer hesaplı bilet bulamazsanız 45 TL ödemeniz gerekiyor ki bu da biraz yüksek bir rakam. Otobüsle bu rakamın altında seyahat edebiliyorsunuz. Mesela İstanbul- Ankara arası 50 TL’ye yolculuk edebiliyorsunuz. YHT‘de ise bu rakam Hesaplı bilet bulabilirseniz 35 TL. Daha uygun gibi görünüyor ama acil olarak gitmek istediğinizde 1-2 gün sonrası için Hesaplı bilet bulamıyorsunuz. Bu bakımdan 70 TL’lik Standart biletlere yönelmeniz gerekiyor ki bu da biraz yüksek kalıyor.

Elbette YHT‘yi sadece fiyat anlamında değerlendirmemek lazım. Kazandırdığı zamana göre baktığımızda bu fiyat farkı makul görünebilir. Ancak bütçesi kısıtlı olanlar için daha uzun sürede gitmek (otobüsle İstanbul – Ankara arası 6-7 saat sürüyor) daha fazla para vermeye göre tercih sebebi olabilir.

Kadın-Erkek ayrımı
Bilet satın aldığınız internet sitesinde bileti alacağınız kişinin cinsiyetini de belirtmeniz gerekiyor. Çünkü kadınlar kadınların yanında, erkekler ise erkeklerin yanında oturabiliyor. Otobüs yolculuklarındaki gibi bir durum var. Bu bakımdan internet sitesinden bilet alırken  boş yer olsa bile cinsiyetiniz uygun değilse o bileti alamıyorsunuz. Kimine göre mantıklı kimine göre garip bir uygulama. Koltuklar otobüslerdeki gibi ikili olduğu için mantıklı görülebilir. Ama uçaklarda böyle bir durum yok mesela. Bu da ayrı tartışma konusu.

YHT‘yi genel olarak beğendiğimi belirteyim. Ancak İstanbul için ilk durak olan Pendik istasyonunun yeri çok uzak. Oraya ulaşım ise Anadolu yakasında oturan biri için bile çok kolay değil. Ayrıca genelde elinizde 1-2 çanta olacağı için normalde eğlenceli bile olabilecek bir yol toplu taşıma anlamında sıkıntı oluyor. Araçla gelenlerin ise otopark konusunu araştırmaları gerekiyor. Ben İstanbul içinde otomobil kullanmayı sevmediğim için toplu taşımayı kullandım. Farklı tercihler de olabilir.

Önerilerim

  • Pendik‘e en iyi toplu taşıma ulaşım aracı Kadıköy‘den otobüsle gelmek. 222 ve 16D numaralı otobüsler Pendik YHT durağından geçiyor. Ayrıca 251 numaralı Pendik-Şişli otobüsü de var. Vaktiniz varsa buna da binebilirsiniz.
  • Ücretsiz Wi-Fi kullanılabilir ama çok gizli bir ağ olmadığı için yazdıklarınız görülebileceği ve takip edilebileceği konusunda hatırlatma yapmak isterim.
  • Pendik lokasyonu çok uzak. Eğer benim gibi Avrupa yakasında oturuyorsanız çok daha uzak oluyor. Yola çıkmadan önce istasyona nasıl ulaşacağınızı araştırın.
  • YHT‘yi ekonomik olarak kullanmak istiyorsanız en az 7-8 gün öncesinden bilet almanız gerekiyor. Yoksa Hesaplı biletlerden bulmanız biraz zor.
Tags : AnkarabileteskişehirEsnek. Wi-FifiyatHesaplıinternetistanbulMarmaraymetrometrobüsotobüsözgür çetinpendikStandartteknolojitrenyhtyüksek hızlı tren

3 yorum

  1. Güzel bir yazı olmuş, eline sağlık Özgür. Benim bir önerim var: Hava alanlarına yolcu servisi hizmeti veren Havataş (önceden Havaş vardı) gibi, YHT’ye de Kadıköy, Taksim gibi birkaç merkezi noktadan servis kaldırılabilirse yolcular eşyaları ile belediye otobüslerinde çile çekmemiş olur.

  2. Eline sağlık Özgür, ilk deneme fırsatım olacak ve yemek konusundan bağlantıya kadar kafamdaki tüm soruları aydınlattın. Ek olarak Avrupa’dan Pendik’e geçeceklere Mecidiyeköy Mezarlık Durağı’ndan kalkan 251T belediye otobüslerini öneririm. Tam istasyonun önünde indiriyor…

Bir yorum yazın