close

Televizyonla arası olan biri değilim. Fırsat buldukça izlemeye çalışsam da çok vaktim olmadığından gündemi farklı yöntemlerle takip etmeye çalışıyorum. Ancak iş film izlemeye gelince o konuda özel çaba gösteriyorum. Evde film izlemek için kurduğum birak karmaşık ve tıkır tıkır çalışan bir sistemim var. Teknoloji o kadar gelişti ama bazı konularda ciddi anlamda kafa yormadan çözüm üretemiyorsunuz.

Bu yazının konusu olan çözümü yıllar içinde geliştirdim. İhtiyaçlara göre ufak tefek modifikasyonlarla bugüne kadar geldi evdeki sistem. İlk olarak sisteme dahil olan bileşenleri yazayım:

  • Nas Sunucu
  • Televizyon
  • Elektrik hattı üzerinden interneti taşımaya yarayan adaptör
  • Multimedya oynatıcı (Kablolu/Kablosuz ağ desteği olmalı)
  • İnternet bağlantısı
  • Ses Sistemi

Şimdi tek tek bunları nasıl kullandığımı anlatayım:

Nas Sunucu: Hem yedekleme hem arşiv için kullandığım bir sistem. Bu iş için tercih ettiğim cihaz ise Zyxel NSA-220. İki adet disk yuvası olan cihaz 2 + 2 olmak üzere 4 TB’a kadar kapasite desteği sunuyor. RAID desteği de olan cihaz fazlasıyla işimi görüyor. Piyasada bu tip farklı marka ve çözümler var. Onları da kullanabilirsiniz. Ayrıca NAS olayına girmek istemezseniz ağa bağlanabilen harici diskler de işinizi görür. Öte yandan ağ bağlantısı ile uğraşmak istemiyorsunuz (ki bence şart ama herkesin beklentisi ve ihtiyaçları farklı olabilir) USB’den bağlanan herhangi bir harici disk de işinizi görür. Yine de tercih sizin.

Televizyon: Ben aldığımda akıllı televizyon teknoloji olmadığından internete ya da ağlara bağlanan bir cihaz değil evdeki televizyon. Standart 32 inç bir Samsung televizyonum var. Sisteme onu dahil ettim. Bugünlerde televizyon alacaksanız ve teknolojiyle ilgiliyseniz ‘akıllı’ yani internete bağlanıp belli içerikleri görebilen bir model almanızı öneririm.

İnterneti elektrik hattından taşıyan cihaz: Bu ürünlerin Türçe ismi yok. İngilizce’de ise Powerline olarak biliniyor. Elektrik hattı üzerinden interneti taşımanızı sağlıyor. Bu aslında sistemin opsiyonel ürünü. Evde küçük kızım olduğundan onun odasına yakın bir yerde sürekli açık olan bir Wi-Fi şebekesi istemiyordum. Evde Superonline kullandığımdan ve gerekli ethernet kablosunu da kızımın odasında bulunduğundan modemi oraya bağlayıp, buPowerline cihazla interneti salondaki TV’nin yanına taşıdım (tabi modemin kablosuz ağ özelliğini iptal ettim). Aslında bunu kablosuz olarak da yapabilirdim ama az önce bahsettiğim sebepten dolayı mantıklı bulmadım.

Ayrıca ne kadar hızlı olursa olsun kablosuz ağ bağlantısı biraz yavaş oluyor. Elektrik hattından bile olsa kablolu olanı tercih ederim. Zaten bu cihaz da 200 Mbps desteğine sahip. Yani sunduğu ağ hızı fazlasıyla yeterli.  Salona getirdiğim interneti medya oynatıcıya bağladım. Bu sayede hem ağımdaki diğer cihazları görebiliyorum hem  medya oynatıcı üzerinden internete bağlanıyorum. Kullandığım cihaz ise TP-Link’in bu modeli.

Bu arada salondaki cihazın ucuna bir de Acess Point taktım ve kablosuz interneti oradan kullanıyorum. Daha güvenli ve verimli oldu benim için.

Multimedya oynatıcı:
Eğer televizyonunuz 1 yaşından büyükse muhtemelen internete bağlanma ve farklı içerikleri oynatabilme (DivX ve mkv gibi) bulunmayacaktır. Bu özellikleri istiyor ama televizyonu değiştirmek istemiyorsanız bir medya ya da multimedya oynatıcıya ihtiyacınız var demektir. Piyasada farklı markaların onlarca modelini bulmak mümkün. Benim kullandığım marka ise Dark.  Bu oynatıcı her türlü video, fotoğraf ve müzik içeriğini oynatabiliyor. Türkçe altyazı desteği de mevcut. Ayrıca internet bağlantısı (opsiyonel kablosuz, standart olarak ethernet) bulunuyor. Özellikle DivX arşivi yapıyorsanız böyle bir cihazınız mutlaka olmalı.

Ben bu ürünü ağa da bağladığım için NAS sunucu üzerindeki dosyaları da oynatabiliyorum.

İnternet Bağlantısı: Elbette bu sistemin verimli çalışması için internet bağlantısı gerekiyor. Ama şart değil. YouTube’a girmesem de olur derseniz interneti opsiyonunu koymasanız da olur.

Ses Sistemi: Bu da opsiyonel bir seçenek. Ben Altec Lansing’in bu modelini  kullanıyorum. 2+1 basit ve biraz eski bir model. Ama yine de  iş görüyor. Zaten evde çocuk olduğundan ve genelde gece film izlediğimizden sesi çok açamıyoruz. Ama açtığımız zaman da ses fazlasıyla yetiyor. Tabi 5+1 hatta 7+1 sistemler de tercih edilebilir. İşin o tarafı size kalmış.

Yukarıdaki sistemdeki bileşenler tarafımdan bulunan ve geliştirilen çözümler. Elinizdeki cihazlara göre farklı kombinasyon ve çözümler üretmek sizin elinizde. Örneğin akıllı bir televizyonunuz varsa yukarıdaki birkaç cihazı kullanmaya gerek bile kalmıyor. Ayrıca film izlemek için iPad’de kullandığımı belirteyim. Özellikle seyahatlerde çok işe yarıyor iPad.

Sistemi anlattım. Herkes kendi şartlarına göre farklı çözümler de üretebilir. Elimden geldiğince bilgimi paylaştım. Artık gerisi size kalmış.

Tags : darkDivxethernetinternetmedyamultimedyanasoynatıcısesTelevizyontp-linkvideoZyXEL

3 yorum

  1. Özgür bey size bir şey sormak istiyorum. Ben de sırf kablosuz internetteki kalite kaybını önlemek için bu elektirik kabloların dan internet aktarımı yapmayı istiyorum ama aklıma takılan bir şey var. Modemin olduğu yerde tek piriz var ve ben mecburen oraya ara kablo takarak çoğaltıyorum bu cihazı arakablo ucundaki bir boş pirize takmam bir sorun yaratır mı? veya bu cihazı pirize taksam ve eve gelen ADSL sinyalini aktarmada kullanabilirmiyim. Yani modemden sonra değilde önce taksam yine aktarım yapıyor mu?
    Cevaplarınız için teşekkür ederim.

  2. Ben de ara kabloya takıyorum. Bir sıkıntı olmuyor. Eve gelen ADSL sinyalini aktarmada kullanırsınız ama şöyle: Eve gelen sinyali önce bir modeme takmanız gerekiyor. Çünkü bu cihaz ethernet bağlantısı istiyor. Ama ADSL bağlantısı telefon hattı üzerinden oluyor. Bunu bağlamanız mümkün değil. Bu klasik ADSL için geçerli yöntem. Bir de fiber var. Onda zaten doğrudan bir ethernet kablosu bulunuyor ki muhtemelen onu aktarması lazım. Ama denemedim. Bilemiyorum.

  3. Özgür selamlar. Güzel yazı teşekkürler.

    Benzer bir konfigürasyonu ben de evde yapmaya çalışıyorum. Superonline fiber 100 Mbit kullanıyorum. Ethernet ile bağladığım zaman hız testlerin 60-65 Mbit’e kadar indirme yapabiliyorum. Ancak, macbook pro retina wifi ile bağladığım zaman hız 5 – 6 Mbit’e kadar düşüyor. Bunu önlemek için bir wifi repeater, modem veya bahsettiğin elektrikli bağlantıyı kullanmayı düşünüyorum. Kablosuz olarak yüksek hızlarda fiber modem’e bağlanmak için ne yapabilirim sence, bir fikrin var mı? Teşekkürler

Bir yorum yazın