Kafes, son yıllarda okuduğum en güzel kitaplardan biri. İtiraf etmek gerekirse kendi adıma geç keşfettiğim bir yazar John Perkins. Zeitgeist belgesel serilerini takip edenlerin yakından tanıyacağı bir isim Perkins. Yazarın ‘Bir Tetikçinin İtirafları’ ismiyle farklı kitapları var. Kafes de o serinin devamı niteliğinde.
Detaya girmeden özetle bahsetmek gerekirse; Perkins bu serilerde gelişmiş ülkeleri borç batağına sürükleyip (bu sürükleme işini genelde IMF ve Dünya Bankası yapıyor) sonra da orayı yağmalayan büyük şirketlerden bahsediyor. Olaylar genelde 1970-1980’li yıllarda bizzat Perkins tarafından gerçekleştirilen çalışmaları anlatıyor. Günümüzde aktivist olan ve daha sürdürülebilir bir dünya için çalışan Perkins, gelişmekte olan ülkelerde yapılan çalışmaların kendi ülkesi (ABD) üzerinde de uygulandığını ve bugünkü krizin sebebinin bu tip oyunlar olduğunu iddia ediyor.
İddiaları da boş şeyler değil tabi. Bugün birçok ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların baş sebebinin bu sömürme anlayışı olduğunu ifade ediyor Perkins. Söyledikleri yabana atılır şeyler değil. Merak edenler diğer kitaplarına da buradan bakabilir.
Bazı şeylerin göründüğü gibi olmadığını belirtiyor Perkins. Açıklamaları yüzünden belli kesimler tarafından suçlanan yazarın kitapları bence okumaya değer. Anlatılanların mantıksız olduğunu söylemek zor.
Perkins’ın sözlerini merak edenlere ise Zeitgest serisi belgesele göz atmalarını öneririm. Detaylar burada.