close

Apple’ın kurucusu Steve Jobs, 5 Ekim günü aramızdan ayrıldı. Ne tesadüftür ki bir gün önce iPhone 4S’in tanıtımı yapılmıştı.  Apple fanatiği değilim, Steve Jobs’u da insan üstü bir varlık olarak görmüyorum. Ama teknoloji dünyası için önemli biriydi Steve Jobs. Hem de her türlü takıntı, obsesisif ve egosantrik davranışlarına rağmen. Bugün dünya çapında 250 milyon insan ondan izler taşıyan bilgisayar, cep telefonu, MP3 çalar ve benzeri ürünler kullanıyor.

Bana göre ‘Teknoloji basitleştiren insan’ olan Steve Jobs ile ilgili böyle bir yazı yazmak için biraz bekledim. Hem ortalık sakinleşsin hem de düşüncelerimi daha rahat odaklamak için beklemeyi tercih ettim.

Bloğumu takip edenler bilir ama bilmeyenler için bir kez daha yazayım: Bilgisayarla ilk tanışmam 1995 yılında bir Apple ürünü ile olmuştu. Her ne kadar şu an PC tercih etsem de o günlerden bana kalan en önemli yadigar F klavye kullanmamdır. Bilgisayar gibi karışık ve kullanımı kolay olmayan bir ürünü basite indirgemişti Apple. Halen de bu özelliğini devam ettiriyor.

Basitlik ve sadelik ön planda
Steve Jobs’un hayatını anlatacak değilim. Zaten son 2 aydır  birçok yerde okumuş, görmüş ya da duymuşsunuzdur. Steve Jobs’un bence en önemli yanlarından biri girişte de bahsettiğim ‘teknolojiyi basitleştirmesiydi’. Bilinen gerçeğin aksine Steve Jobs, yazılımcı ya da donanımcı değildi. Evet bu konulardan anlardı ama uzman olduğunu söylemek zor. Onun en önemli yanı sadeliği neredeyse kusursuz biçimde elektronik cihazlara uyarlamasında yatıyor (o yüzden iPad’i 3.5 yaşındaki kızım bile kullanıyor).

Steve Jobs’un Apple ürünlerini tasarlarken çalıştığı ekipten sürekli bir basitlik ve sadelik üzerinde durulmasını istediği biliniyor. Dünyanın en iyi donanım ve tasarım uzmanlarına sahip olan Apple’da bu ekibin ürettiği herşeyde son onayı Steve Jobs veriyordu.

Takıntılı karakter
Zaman zaman sorun yaşatsa da Steve Jobs’un takıntılı ruh hali ürünlere de yansıdı. Mesela iPhone’a dışarıdan dosya transfer etmek için mutlaka iTunes kullanmak gerekiyor. Bazı özel çözümleri saymazsak bu yöntemi esnetmek mümkün değil. Elbette bu güvenlik amaçlı tasarlanmış bir yapı. Ancak bu zorunluluk zaman zaman sıkıntılara ve dosya göndermek için mutlaka bilgisayar kullanmaya kadar varan sorunlara neden oluyor. Benim iPhone ve iPad’de en çok rahatsız olduğum konu da bu mesela.

İlginç bir detay
Steve Jobs’a pankreas kanseri teşhisi 2004 yılının ilk aylarında konuyor. Jobs’un verimli olduğu ve yenilikler getirdiği dönem ise hemen hemen 2004’ten sonraya denk geliyor. iPhone 2007’de çıktı. iPad 2010 yılında piyasaya sürüldü. Hakeza MacBook Air gibi sektöre yön veren ve bugünlerde Intel’in Ultrabook adını verdiği bilgisayar kategorisine ilham veren ürün de yine bu dönem piyasaya sürüldü.

Yani ölümcül bir hastalık Steve Jobs’a çok ciddi bir motivasyon sağladı. Tabi bu hastalıktan önce de zaten sıradışı biriydi Jobs. Ama bu hastalığın onu ilginç bir şekilde motive ettiğini söyleyebilirim.

Sonuç olarak Jobs, teknoloji ve dünya tarihine damgasını vurmuş ilginç bir kişilik. Teknolojiyi basitleştirmesi ve tabana yayması bence en önemli yönlerinden biri. Toprağın bol olsun diyelim ve 2005 yılında Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmanın videosu ile yazımı bitireyim:

Tags : appleipadiphonesteve jobs

3 yorum

  1. Yazı yazmak ve bilgi üretmek zordur. Siz güzel bir yazı yazmışsınız. Daha uzun olsa daha güzel olurdu ama 🙂

  2. Sizin gibi internete içerik üretip başka insanlara bilgisini aktarmaya çalışan yazarlara sevgim ve saygım var. Steve Jobs konusundaki yazın da çok güzel. Görüşlerine de katılıyorum. Birkaç nokta mutlaka bilginiz dahilindedir ama yazarken gözünüzden kaçmış olmalı. Steve Jobs’un en önemi eserleri iphone ipad değildir. Onun bilgisayar teknolojileri dünyasına katkıları yazınızda belirttiğinizden çok fazla oldu. PC IBM’in apple ye rakip olarak ürettiği bir üründü. Yani mavi devi bile arkasından sürükledi. Bu gün kullandığımız font ve yazı mantığını, masaüstü yayıncılığı da ona borçluyuz. UNIX işletim sisteminin en güzel grafik arayüzü de onun eseri birkısmını da siz yazmışsınız. Kalite konusundaki takıntıları da bu günkü güzel ürünlere öncülük etti. Önü güzel tasarlanmış içi ve arkası kalitesiz malzeme telefonlar kullanırdık. Onun ürettiği (kendisi veya şirketleri) ürünler bugün dünyada tasarım anlayışını değiştirdi. Next step, Appleyi iki defa ihya etmesi, Piksar gibi başarılarını da üst üste koyarsak övgüyü hakkediyordu. Elbette hiçbirkimse mükemmel değildir herkesin övülecek yerilecek yönleri vardır. Ama ölenlerein arkasından övgüler söylemek adettendir. Toprağı bol olsun.
    Bozuk imla ve noktalamaları olmayan yazımla zamanınızı aldım. Özürlerimle sağlıklı günler dilerim.

  3. Steve Jobs mezarında delı gıbı tıtrıyordur herhalde , Apple Mağaza açacağına cihazlarının sıvı temasına önem versinler, Garanti Kapsamında olan bu tarz cihazların sıvı temasını kesınlıkle cozlemelerı gerekmektedır. Garantı servısı bu bahanenın altına cok yatıyor. musteri memnuniyetini çok etkilemekte.

Bir yorum yazın