close

Türkiye’de pek bilinmeyen bir alan İnfografik. ‘Bir konu ile ilgili verileri görsel olarak tablo şeklinde sunmak’ olarak tanımlayabileceğimiz İnfografikler, yurtdışında dergi, gazete ve online mecrada sıklıkla karşımıza çıkan grafik çalışmalardan biri. Ülkemizde ise bu tip örnekleri bulmak çok kolay değil. Genelde ajanslarda yapılan İnfografik çalışmalarının en gözde olduğu bir diğer yer ise gazeteler.

Gazetelerde ise genelde bir olayın anlatımı (trafik kazası, terör saldırı ve benzeri gibi) kullanılıyor. Yine de dünyanın diğer ülkelerindeki gibi yoğun bir İnfografik üretimi yok bu ülkede. Özellikle istatistiki verilerin basitçe anlatılması konusunda İnfografikler çok iyi sonuçlar veriyor. Ben de en çok bu özelliklerini seviyorum. Karmaşık bir konuyu çok kolay anlatabiliyorsunuz.

Zamanında grafik işleriyle uğraşmış biri olarak ben de bu alanda bir deneme yapmak istedim. Detaylarına buradan ulaşabileceğiniz BTK tarafından hazırlanan Telekümünikasyon Sektörü  2011 Birinci Çeyrek Raporu’ndan yararlanarak bir İnfografik hazırladım. İlk örnek olduğu için eksiklikleri mazur görmenizi öneririm. Bundan sonra vakit buldukça bu tarz çalışmalara devam edeceğim. Aşağıdaki dökümanı Twitter ve Google+’ta da yayımladım. Oralara ulaşamayanlar için buradan da duyurmayı uygun gördüm.

Çalışmanın büyük halini görmek isterseniz imaja tıklamanız yeterli.

Yazının sonunda bazı faydalı İnfografik kaynakları veriyorum:

  • İnfografik iPad uygulaması: Düzenli olarak güncelleniyor ve birçok konu ile ilgili İnfografikleri bu uygulama üzerinden görebiliyorsunuz. Detaylı indirme linki burada.
  • İnfografik hazırlamak için gerekil olan ikon, imaj, simge ve benzeri kaynakları içeren güzel bir makale. Linki burada.
  • İnternetten derlediğim İnfografikleri Picasa Web Albüm sayfamda yayımlıyorum. Ara sıra girip bu adresi kontrol etmenizi öneririm çünkü belli periyodlarla güncelleme yapıyorum.

 

Tags : btkdergigazeteinfografikinternetmecraonlineözgür çetintelekom

Bir yorum yazın