close

Son günlerde çevremde duyduğum ‘cep telefonum bozuldu ve içindeki bütün numaralar silindi’ yakınmaları bu yazıyı hazırlamama sebep oldu. Bu yazıyı okuyan (siz de dahil olmak üzere) herkes cep telefonu kullanıyor ve muhtemelen bütün numaralarınız da bu telefonlar üzerinde kayıtlı. Hal böyle olunca bozulma, çalınma ve benzeri durumlarda numaralarımızın kaybolması hoş olmayan durumların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım, telefonunun kapağını değiştireyim derken, tamirci arkadaşın cihaza format atmasıyla, 10 yılda toplayabildiği yaklaşık 1200 kişilik adres defterini kaybetmişti. İçlerinde onun için çok değerli olan numaraların bulunduğu bu adres defteri ne yazık ki geri dönülmez şekilde silindi. Üstelik başınıza böyle bir durumun gelmesi için ille de işgüzar bir tamirciye ihtiyacınız yok. Durup dururken ortaya çıkan teknik bir sorun, suya düşme, yere düşüp kırılma, çalınma gibi sebeplerden adres defterinizdeki bütün isimler kaybolabilir.

Bu gibi bir durum karşısında ‘ah vah’ etmek yerine önceden tedbirini almakta fayda var. Bunun için bilmeniz gereken belli başlı yedekleme yöntemlerini bu yazının ana konusu oldu. Temel olarak 4 farklı yöntem ile ilgili bilgi verdim. Elbette bunlar dışında farklı seçenekler de var. Burada en pratik bulduğum ve ilk aklıma gelenlerle en çok kullanılanları bir araya getirdim:

Google Senkronizasyonu: Benim halen kullandığım ve çok memnun olduğum bir yedekleme yöntemi. Bunun için bir adet Gmail adresine ihtiyacınız var. Bu Gmail adresinin Contact (Adres Defteri) bölümüne bütün telefon numaralarınızı tek tek isim ve varsa diğer bilgileriyle  girmeniz gerekiyor. Biliyorum bu iş biraz zahmetli ama bunun daha kolay bir yolu yok. Her ne kadar bazı telefonlarda Export seçeneği ile adres defterindeki bilgileri Gmail’in anlayacağı formatlara çevirme yöntemleri olsa da genel olarak hepsinde var demek mümkün değil. Neyse. Numaraları ve diğer bilgileri girdikten sonra telefonunuz ile Gmail arasında senkronizasyon yapıyorsunuz.

Genelde akıllı telefonların sahip olduğu bu senkronizasyon özelliği en kolay Android işletim sistemli telefonlar ile iPhone modellerinde yapılabiliyor. Android modellerinde zaten telefonu ilk açtığınızda size Gmail senkronizasyonunu soruyor (es geçmeniz de mümkün). Halen kullandığım bu sistemin en güzel avantajı cep telefonundan eklediğim bir telefon numarasının 5 dakika içinde Gmail Contact listesine girmesi. Tabi tersi de mümkün (yani çift taraflı bir iletişim var). Bilgisayar üzerinden yazdığım yeni bir telefon numarası ya da diğer bilgiler (e-posta vs) anında cep telefonuna ekleniyor. Yani çift taraflı bir senkron söz konusu. Bu işi Android işletim sistemli bir telefon kullanarak yapmanın tek sıkıntısı bir parça karışık ayarların olması. Detaya girmek istediğinizde biraz bilgili olmanız gerekiyor. Bütün senkronizasyon sisteminin Cloud Computing yani Bulut Bilişim altyapısını kullandığını da belirteyim.

Sistem sadece adres defterini değil aynı zamanda Google Takvim hizmetini de eşleştiriyor. Benim gibi Google hizmetlerini sıklıkla kullanan biriyseniz hoşunuza gidecek bir özellik. Google Sync hizmeti ile ilgili detaylı bilgi burada mevcut.

iPhone: Android işletim sisteminde yer alan Google Sync özelliği iPhone’da da mevcut. Ancak iPhone’da Mail tanımlamasını doğrudan Gmail yazan bölümden değil de Exchange yazan bölümden yapmanızı öneririm. Çünkü bu sayede kontak listeniz eşleştiriliyor. Aynı işlemi iTunes üzerinden yapabiliyorsunuz (Gmail tanımlaması ve Kontak Listesi import etme). Ancak bu işlemi iTunes üzerinden yaptığınızda senkronizasyon için bilgisayar bağlantısı gerekiyor. Bu da benim gibi elindeki cihazları haftada bir bilgisayara bağlayan biriyseniz çok mantıklı değil. Zaten senkron işleminin kablosuz ve teknik tabirle On The Air olması gerekiyor. Bu sayede her an her yerde bilgi alışverişi mümkün hale geliyor. iPhone ve Google Sync ile ilgili ayarlara buradan ulaşabilirsiniz. Öte yandan yine iTunes’un adres defterini yedekleme özelliği (Gmail kulanmadan da) bulunuyor ama ben çok pratik bulmuyorum. Yine de bilgi anlamında söylemiş olayım.

Operatörlerin yedekleme sistemleri: Günümüzde cep telefonu operatörleri de bu hizmeti sunuyor. Bazıları bunu ağ üzerinden kablosuz olarak yaparken bazıları da elle giriş yöntemini tercih ediyor. Her operatörün böyle bir hizmeti var. Operatörlerin internet sayfalarından ya da online işlemler bölümünden yapabilirsiniz. Örneğin Avea’da bu işleme Yedek Rehber adı veriliyor. Detaylar da burada.  Turkcell’de ise Telefon Yedekleme adıyla verilen ve 150 farklı telefon modelini destekleyen hizmete buradan ulaşabiliyorsunuz (genel bilgi de burada).  Vodafone’da ise Adres Defterim adı verilen benzer bir hizmet var. Detaylar ise burada.

Yöntemler içinde nisbeten kolay olanı operatörlerin sunduğu bu yedekleme hizmeti. Çünkü telefonunun marka/modeline bakmaksızın sunulan bir hizmet olduğu için en basit telefonlarla bile kullanılabiliyor.

Telefon senkronizasyon yazılımları: Samsung ve Nokia gibi üreticilerin telefon senkronizasyon yazılımları bulunuyor. Bilgisayara yüklenen bu yazılımlar yardımı ile telefonu bilgisayara bağladığınızda yedekleme işlemi yapılabiliyor. Bu sayede telefonunuz akıllı olmasa bile mesaj ve adres defterlerinizi yedekleyebiliyorsunuz. Marka ve modele göre değişeceği için tek tek örnek vermiyorum ama birçok üreticinin benzer yazılımları var ve istediğiniz gibi yedekleme yapabiliyorsunuz. Ayrıca bu yazılımlar sadece telefon defterini değil, mesajları, dosyaları ve telefondaki diğer dökümanları da yedekleyebiliyor. Tek dezavantajı, güncel adres defteri bilgilerinizi saklamak için belli aralıklarla bu işlemi tekrarlamanız gerekmesi. Eh o kadar kusur kadı kızında da olur tabi.

 

Benim derlediğim yöntemler bunlar. Hangisi kullanacağınız size kalmış. Burada önemli olan hangi yöntemi seçtiğiniz değil, bir şekilde adres defterinizin yedeklenmiş olması. O bakımdan yedekleme işlemini ihmal etmeyin ve bir şekilde yapın derim. Sonradan üzülmektense önceden tedbir almak en iyisi. Benden söylemesi.

 

Tags : androidaveacep telefonuçetingoogleiphoneNokiaözgürözgür çetinrehbersamsungsenkronizasyonsynctelefonturkcellvodafoneyedekleme

9 yorum

  1. gerçekten çok açıklayıcı olmuş. Ancak ben senkronizasyonu yapıyorum gmail hesabıma girdiğimde orada contact yada kişiler diye bişey yok. Videoyuda izledim ama benim hesabımda öyle bişey görünmüyo. Yardımcı olursanız sevinirim

  2. mert istersen sana gonderecegim makaleyide okuyabilirsin yenilerde kesfettim gayet basarili bir calisma olmus yapanlarin eline saglik

  3. telefonum açılmıyor beyninin yandıgını söylediler. rehberim telefona kayıtlıydı. kurtarabillirmiyim?

  4. Hocam cep telefonumuzda ki özel fotoğrafları ve bizlere eait olan telefon numaralarını yedeklemek ne kadar güvenli sizce? Sizler en azından böyle bir şeyi yapıyor musunuz? Bu konuda ki düşüncelerinizi almak isterim.

Bir yorum yazın