close

Televizyon teknolojisi son birkaç yıldır atağa kalktı. Yaklaşık 25 yıl süren CRT ya da bilinen adıyla tüplü televizyonlar ikibinli yılların başından itibaren yerini LCD adı verilen sıvı kristal olarak tanımlanan versiyonlara bırakmaya başladı. Her yeni üründe olduğu gibi önceleri pahalı olan bu yeni nesil cihazlar gün geçtikçe daha ucuzladı ve bir süre sonra da eskilerin yerine kullanılmaya başlandı.

LCD televizyon teknolojisi ise birkaç küçük değişiklikle birlikte halen hayatına devam ediyor. LED aydınlatmalı LCD televizyonlar da kısa bir süre önce duyuruldu. Uzun vadede ise OLED adı verilen ultra ince televizyonlar da piyasaya sürülecek gibi görünüyor. Halen bir iki örnek var piyasada ancak teknik bazı sorunlar üreticilerin bu alanda hızlı adım atmalarını engelliyor.

Anlayacağınız LCD teknolojisi hızlı bir şekilde belli bir yere oturdu. İşte tam bu aşamada üreticilerin imdadına James Cameron yetişti. Ne alakası var demeyin. Yönetmenliğini yaptığı Avatar isimli üç boyutlu filmi sinemaları doldurup izleyicilere yeni bir deneyimin kapılarını açınca (aslında daha önce de 3D filmler vardı ama Avatar hepsinden daha iyi hazırlandı) üreticilerin kafasasında bir ampül yandı: 3D teknolojisini evlere getirelim. Bunu yaptılar da. İlk örneklerini Panasonic’in yaptığı 3D televizyonlar önümüzdeki aylardan itibaren satışa sunuluyor. Sony de yeni ürün gamında üç boyutlu görüntüleme desteğine sahip modellerini piyasaya süreceğini açıkladı.

3D görüntü konusunda Panasonic’in Şubat ayında Almanya’da düzenlediği Convention etkinliğinde ilgili modelleri inceleme imkanım oldu. Güzel teknoloji. Önümüzdeki günlerde giderek yaygınlaşacağını da söylemek mümkün. Ancak bunun kısa vadede olmasını beklemek lazım. Bu teknolojinin önündeki en büyük engel içerik sayısının az olması. Üç boyutlu görüntü konusunda çok fazla içerik seçeneği henüz yok. Olmayan bir içerik içinse geniş kitlelerin yatırım yapmaya ikna olacağını sanmıyorum.

Panasonic’in geliştirdiği teknoloji plazma televizyonlar üzerinde çalışıyor. Şimdilik 50 ve 65 inç olmak üzere iki tip ekran boyutu var. Elbette elinizdeki yayının da 3D olması gerekiyor. 2010 yılında 40’a yakın film 3D olarak çekilecek. Ayrıca Spider Man’in üçüncü versiyonu 2012 yılında 3D olarak gösterime girecek.

3D televizyon fiyatları
Fiyat konusuna gelince: Ürünler henüz piyasaya sürülmediği için henüz fiyatlardan bahsetmek için erken. Ancak televizyon, Blu-Ray player ve ses sisteminden oluşan üçlü sete 10 bin TL civarında bir fiyat biçtim. 50 inçlik televizyon içinse tahminim 3 bin 500 TL civarında bir fiyata sahip olacağı yönünde. Bunlar tahmini bir rakam ve kesin değil. Ama tahminlerim bu yönde. Yeni televizyonların ülkemizde Mayıs ayında satışa sunulacağını da belirteyim.

Fiyatlar biraz yüksek ama yeni bir teknoloji olduğundan uzun vadede bir düşüş beklenebilir. Zaten kısa vadede içerik sayısı da çok yeterli değil. 3D’nin asıl özelliği içerik artışı ile ortaya çıkacak. Mesela Haziran ayında Afrika’da oynanacak Dünya Futbol Kupası maçlarının 25’i 3 boyutlu olarak yayınlanacak. Bunu da ek bilgi olarak vereyim.

Tags : 3DalmanyaAvataraveafilmmünihözgür çetinpanasonicplazmaskypeteknolojiTelevizyontwitterüç boyut

Bir yorum yazın