close

Üniversite yıllarından beri fotoğraf çekmeyi severim. Fotoğrafçı olmak gibi bir iddiam yok ama iyi fotoğraf çektiğimi söylerler. Yaklaşık 15 yıldır fotoğraf ile uğraştığımdan belli bir tecrübe de edindim konuyla ilgili olarak. Bu edindiğim tecrübeleri de farklı mecralarda insanlarla paylaşmaya çalışıyorum. Bloğuma da bir kaç pratik fotoğraf önerisi ekleyerek konuya meraklı insanlara bir nebze faydam olsun istedim.

İşte her biri yıllarca tecrübe edilerek kazanılmış birkaç pratik öneri:

  • Kullandığınız fotoğraf makinesinin fiyatı çektiğiniz fotoğrafın kalitesine doğrudan etkilemez. Bu bakımdan pahalı cihazlar alarak iyi fotoğraf çekmeyi ummayın. Elbette üst düzey donanımlar size bazı teknik üstünlükler sağlayacaktır. Ancak eninde sonunda fotoğrafın deklanşöre basan kişinin entellektüel bir yansıması olduğunu unutmayın.
  • Çekimler sırasında ışığı mutlaka arkanıza alın. Ters ışık adı verilen konunun arkasından gelen ışıkla yapılan çekimler de güzel sonuçlar verir ama belge niteliğinde fotoğraflar istiyorsanız genelde fotoğrafçının arkasından gelen ışık daha iyidir.
  • Gündüz flaş kullanma alışkanlığı edinin. Özellikle ışığın arkadan geldiği ters ışıklı durumlarda insan fotoğrafı çekerken yüzler karanlık çıkar. Bir manzara önünde, kapalı mekanlarda pencere önünde yapılan çekimlerde bu durum oluşabilir. Bunun önüne geçmek için flaşı kullanın ve ‘flaş sadece gece kullanılır’ saçmalığına inanmayın.
  • Yanınızda her zaman bir fotoğraf makinesi olsun. İster ucuz, ister pahalı mutlaka bir fotoğraf makinesini her zaman yanınızda taşıyın. İlginç bir konunun ya da manzarının ne zaman karşınıza çıkakacağını bilemezsiniz. Ayrıca bazı görüntüler anlıktır ve birkaç dakika içinde çekim yapmanız gerekir.
  • Denemekten korkmayın. Dijital fotoğraf makinesinin kullanıcılara sağladığı en büyük kolaylık deneme apabilme özgürlüğüdür. Bu sayede istediğiniz sonuçları elde edene kadar farklı çekimler yapabilirsiniz. Bu da size daha güzel fotoğraflar çekme imkanı sunar.
  • Öğrenmenin yaşı yoktur kuralını unutmayın ve sürekli kendinizi geliştirmeye çalışın. Kitaplar, kurslar, dergiler ve işi bilenlerden alınacak değerli tavsiyeler. Bunların hepsinin önemli olduğunu unutmayın. Elbette üst düzey bir profesyonel olmayacaksınız ama öğrendiklerinizi doğru uygularsanız daha iyi fotoğraflar çektiğinizi göreceksiniz.
  • Sabit fikirli olmayın. Şu marka ötekinden iyidir, mutlaka bunu alacağım ya da bu fotoğrafı buradan çekeceğim gibi saplantılara kapılmayın. Fotoğrafçılıkta tek bir doğru yoktur.  Bir karenin yüzlerce farklı versiyonu olabilir. Önemli olan anlatılmak istenen konudur.

Şimdilik önerilerim bunlar. Fotoğrafın önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz ve herkes güzel fotoğraf çekmek istiyor. Yukarıdaki öneriler bu konuda size yardımcı olacaktır.

Tags : çekimdijitalfotoğrafkameramakineözgür çetinteknoloji

Bir yorum yazın