close

Geçen gün kaleme aldığım Android’in yükselişi yazımdan sonra aklıma Windows Phone cephesindeki durumu es geçtiğim geldi. Aslında bu tam olarak es geçme de değildi. Çünkü henüz Türkiye’de resmi olarak satılan telefonlarda bulunmayan bir işletim sistemi olduğundan doğal olarak yazıya konu olmadı. Ancak kısa bir süre önce WP7’li telefon kullandığımda ise ‘onun hakkında da bir şeyler yazma zamanı geldi diye düşündüm.’  Gerçekten de eski ismi Windos Mobile, yeni ismi Windows Phone olan Microsoft’un mobil işletim sistemi de sessiz ve derinden yol alıyor.

Android yazısını yazdıktan sonra Microsoft’un Türkiye’de Mango kodlu Windows Phone 7’li telefonunu tanıttığını haber aldım. Her ne hikmetse çağırılmadığım bu daveti kaçırdığıma ve Mango’lu ilk örnek telefonu görmediğime üzülürken kader karşıma konuyla ilgili ve yetkili birini çıkarttı. İki teknik adam oturup Windows Phone ile ilgili bilgi alışverişinde bulunduk. Ayrıca Mango’lu olmasa da kısa bir süre WP7’li  bir telefon kullanma fırsatı da buldum. İşte en yetkili ağızdan öğrendiğim Windows Phone 7 bilgileri:

  • Dünyada satılsa da bugün itibariyle henüz Türkiye’de WP7’li ürün yok. Ama muhtemelen 2011 üçüncü çeyreğinde birden fazla üreticinin modellerini raflarda göreceğiz
  • Microsoft güvenlik konusu çok sıkı tutuyor. Her cihazda minimum donanım konfigürasyonu şartları bulunuyor. Bu da Android’deki gibi bir karmaşanın önüne geçmek için önemli bir hareket.
  • Akıllı telefonların olmazsa olmazlarından uygulama mağazası Microsoft’ta da var. Uygulama sayısı rakiplerine göre az (40 bin civarında) ama her geçen gün yeni uygulamalar markete yükleniyor.
  • Gördüğüm kadarıyla telefonların sosyal ağ entegrasyonu muhteşem. Kişileri kaydettiğinizde onunla ilgili Facebook, Twitter ve Linkdn gibi ağlardaki bütün bilgiler birleştiriliyor ve o kişiyle ilgili bütün aktiviteleri ana ekranınızda gerçek zamanlı görebiliyorsunuz. Bunu Android de yapıyor ama her markada yok ve bu kadar gelişmiş bir şekilde değil.
  • Telefonlarda GPS standart olacak ve sesli navigasyon hizmeti veriliyor.
  • WP7’li telefonlar doğal olarak XBox ile entegre çalışabiliyor. Bazı Kinect uygulamalarını telefon üzerinden de yönlendirebiliyorsunuz. Ayrıca oyun satın almak ve satın aldığınız oyunları telefonda görmek mümkün. Güzel bir entegrasyon olmuş.

Görünen o ki Microsoft, Windows 7 ile kazandığı kullanıcı tecrübesini iyi yorumlamış ve ortaya güzel bir mobil işletim sistemi çıkarmış. Elbette nihai ürünleri görmeden kesin yorum yapmamak gerekiyor. Geçmişte teoride çok iyi ama pratikte çok sıkıntılı bir çok cihazla karşılaştığım için temkinli yaklaşmayı tercih ediyorum. Ama şu da bir gerçek ki görünen köy de kılavuz istemiyor. Karşımızda dersine iyi çalışmış bir Microsoft var. Rakipleri ise en az onun kadar dişli: Apple ve Google. Ancak Microsoft’un da Nokia gibi bir partneri olduğunu belirteyim. Bundan sonra akıllı telefonlarında WP7 işletim sistemi kullanacağını duyuran Nokia, teknoloji dünyasından kötü eleştiriler almıştı. Aslında bu eleştiriler pek de haksız sayılmazdı. Yıllardır mobil işletim sistemleri konusunda çalışan Microsoft bugüne kadar ciddi bir ürün ortaya koyamadı. Apple gibi sonradan telefon işine giren rakipleri bile ciddi olarak pazar payı almaya başlayınca Microsoft da kendini toparlamaya karar verdi. En azından benim yorumum böyle. Eğer Nokia, ismini ve pazar payını iyi kullanabilirse WP7 ile iyi bir çıkış yaşayabilir.

İşletim sistemi ile ilgili ilk izlenimim olumlu. Bu sefer Microsoft güzel iş çıkarmış. Rekabetin mobil dünyaya kaydığı günümüzde bu alana yatırım yapanların kazanacağını düşünüyorum.  Önümüzdeki yıllarda mobil cephede sıkı bir rekabetin ayak seslerini duyar gibiyim. Bu tip rekabetten her zaman kullanıcı tarafının karlı çıkacağını da belirteyim.

 

Eğlenceli bir Windows Phone 7 videosunu aşağıda izleyebilirsiniz. Telefonlarla ilgili detaylı bilgi de burada.

Tags : androidcep telefonuişletim sistemimicrosoftNokiaözgür çetinwindows mobilewindows phone

Bir yorum yazın