close

Apple, Türkiye saati ile dün akşam 21:00 sularında başlayan Worldwide Developers Conference (kısa adıyla WWDC) etkinliğinde mobil cihazlarında kullandığı (iPhone, iPod ve iPad) işletim sistemi iOS’in beşinci sürümünü tanıttı. Apple’ın kendi ifadesiyle 200 farklı yenilik içeren bu güncelleme sonbahar aylarında cihazlara yüklenebilecek. Çok radikal bazı değişiklikler içeren yeni nesil işletim sistemi bazı ücüncü parti yazılımların da pazar payı kaybetmesine yol açacak.

iOS 5’e hızlı bir bakış atmak gerekirse ilk etapta aşağıdaki yenilikle göze çarpıyor:

iClouds: Bulut bilişim olarak tabir edilen Cloud Computing’in Apple yorumu olan bu hizmet belli entegrasyonlarla kullanıcının hayatına giriyor. Bu yeni hizmet kullanıcının doğrudan bütün özeliklerini aktif olarak gördüğü bir etken değil. Ancak arka planda birçok hizmetin iClouds ile entegre edildiğini belirteyim. Örneğin Safari’de sonra okuyacağınız bir sayfayı iClouds’a kayıt ediyorsunuz ve istediğiniz iOS cihazdan bu bilgilere erişebiliyorsunuz. Son yıların yükselen trendi olan bulut bilişim, daha fazla kullanıcının hayatına dokunacak gibi görünüyor.

Notification Center: Yeni bir özellik olan bu bölümde hava durumu, borsa bilgileri, e-posta, arkadaşlık ve SMS bildirimleri gibi bilgiler yer alacak. Benzer bir özellik Microsoft’un Windows Phone 7 telefonlarında da vardı. Android’li akılı telefonlarda da bu kadar kapsamlı olmasa da farklı çözümler bulunuyordu.



PC Free:
Artık bilgisayar gerekmeden de iOS cihazlar aktive edilebilecek. Apple’ın resmi sayfasındaki ekran görüntüsünde tam ortada Hoş Geldiniz’ ibaresi de görülüyor. Apple’ın Türkçe’ye bu kadar önem vermesi umarım diğer üreticilere de ‘ilham’ verir. Ayrıca kablosuz ağlar üzerinden de iTunes senkronizasyonu yapmanın önü açılmış. Anlaşılano ki Apple da kablolara özgürlük vermek istiyor. Ancak bu hizmete PC Free demesi gizli bir gönderme içeriyor. Apple’ın cihazlaır hem PC hem de Mac üzerinde senkronizasyon yapabiliyor. Ama Apple bu özelliğe PC Free diyerek sanki sadece PC üzerinde bu gerekiyormuş izlenimi vermiş ki burada ince bir gönderme var.


iMessage:
Bence en ilgiç özelliklerinden biri bu. Aynen BlackBerry telefonlarda (BlackBerry Messenger) olduğu gibi iOS kullanan cihazlar arasında da ücretsiz mesaj gönderme hizmeti iMessage ile hayata geçiyor. Ayrıca bu hizmet ses ve video desteğine de sahip. Hatta kontak listenindeki birinin bilgilerini bile istediğiniz arkadaşınıza gönderebiliyorsunuz. Elbette bu haber Viber ve WhatsUp gibi üçüncü parti yazılım üreticilerini biraz üzecek. Çünkü onlar da benzer hizmetleri sunuyorlardı. Ama bu yazılımların ortadan kalkacağını söylemek güç. Çünkü bu tarz yazılımlar birden fazla işletim sistemine entegre. Bu sayede farklı işletim sistemlerine sahip telefonlar arasında ücretsiz iletişim kurulabiliyor. Ama iMessage ve BBM yazılımları ise sadece aynı işletim sistemine sahip telefonlarda çalışıyor.

Newsstand:
Apple’ın kitap, dergi ve benzeri abonelikleri bir araya topladığı bir nevi iBooks’un geliştirilmiş hali. Bu fikir iyi olmuş çünkü bütün abonelikler bir süre sonra karışmaya başlıyordu. Tek bir arayüzde bunları görebilmek güzel.



Reminders:
Apple’ın üçüncü parti yazılımcıları zorlayacağı bir alan da burası. Yapılacaklar listesi ya da Hatırlatıcı alaçlı bir uygulama olan Reminders size unutabileceğiniz konularda hatırlatmalar yapıyor.

Twitter entegrasyonu:
Sosyal ağlar içinde en başarılarından biri olan Twitter artık iOS ile daha fazla entegre oluyor. Yeni işletim sistemi ile Kamera’dan, YouTube’dan ya da Safari’den doğrudan Tweet atmak mümkün hale geliyor. Faydalı bir özellik.

Kamera ve Fotoğraf:
Artık ekranı kitiltediğinizde bile buradan kamerayı açabileceksiniz. Tek tuşla netlik, AE (Auto Exposure – Otomatik Netlik) kilidi gibi fonksiyonlar eklenmiş. Ayrıca ses açma kapama düğmesi deklanşör gibi çalışabiliyor.


Artık iOS cihaz aktivasyonları bilgisayar olmadan da yapılabilecek. Ortadaki ‘Hoş Geldiniz’ yazısına dikkat!

Safari:
Apple’ın tarayıcısı Safari de güncellemelerden nasibini almış. Instapaper’ın benzeri olan Reading List özeliği ile daha sonra okumak istediğiniz yazıları kayıt edebiliyorsunuz. iClouds desteğine sahip olan bu hizmette, kayıt ettiğiniz sayfalara istediğiniz iOs cihazdan erişebiliyorsunuz.

iPad’e özel klavye: Yenilikler arasında iPad’e özel ortadan ikiye ayrılabilir sanal klavye de dikkatimi çekti. Daha hızlı yazma imkanı sunan bu klavye oldukça şirin görünüyor.

Apple’ın iOS 5’in Apple tarafından hazırlanan tanıtım  videosu:

Elbette yenilikler bu kadar az değil ama ben öne çıkanlara değinmek istedim. Sonbaharda piyasaya sürülmesi beklenen iOS 5,  iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2, üçüncü ve dördüncü jenerasyon iPod Touch cihazlarda kullanılabilecek.

Henüz kullanmış olmasam da yeni özeliklerin heyecan verici olduğunu söyleyeyim. Kullanıcı taleplerini değerlendiren Apple, her geçen gün iOS işletim sistemini daha da geliştiriyor. Bu yeni güncelleme ile Android ve Windows Phone 7 karşısında elini güçlendiren Apple, mobil dünyadaki rekabetten kopmayacağını dosta düşmana gösteriyor. Bu arada yeni güncelleme sonbaharda çıkacak olsa da Beta sürümünün geliştiricilere dağıtıldığını belirteyim de etrafınızda iOS 5 kullanan birini görürseniz şaşırmayın.

Güncelleme: Yazıyı online ettikten sonra internetteki kullanıcılardan biri (ki Gaziantep Apple bayisi Bahaeddin Bey) Beta iOS’un bir ekran görüntüsünü yayımladı. Buna göre iOS 5’te F klavye özelliği var. Aslında bu şu anki sürümlerde de var ama kullanabilmek için fiziksel klavye (iPad için) bağlamak gerekiyor. Yeni sürümde ise sanal klayvede de F klavye kullanılabiliyor. Bahaeddin Bey’in kişisel olarak bu konu için çabaladığını da duymuştum. Çabalar sonuç vermiş. Sanal F klavyenin görüntüsü için buraya tıklayın.

Not: Yazıda kullanılan fotoğraf ve ekran görüntüleri Apple’ın bu adresteki resmi sayfalarından alınmıştır.

Tags : 3gsapplebilgisayarbilişimbulutcloudicloudsiOSipadiphoneiPodMacözgür çetinViberWhatsUpWWDC

1 Yorum

  1. Gerçekten mükemmel yenilikler. Özellikle iPad’de ikiye ayrılan klavye çok hoşuma gitti. Tek kelimeyler “BAŞARILI!” 🙂

Bir yorum yazın