close

Hep söyleriz ya da duyarız ‘Anadolu medeniyetlerin beşiği’ cümlesini. Gerçekten de öyledir. Sümerlerden, Asurlulara, Hititlerden, Selçuklulara ve Osmanlıya kadar onlarca medeniyet bu topraklardan geçmiştir. Geçen ay vali sayın Mehmet Niyazi Tanılır’ın daveti ile gerçekleştirdiğim Kahramanmaraş gezisinde de bunu bizzat gözlemleme imkanı buldum. Şehrin dış mahallerinden birinde bulunan ve Germanicia bölgesi olarak bilinen mozaiklerin M.S. 300-400’lü yıllara ait olduğu sanılıyor. Şimdilik bir evde bulunan mozaiklerden daha yüzlercesinin de toprak altında bulunduğu tahmin ediliyor. Ve mozaiklerde anlatılan konular da benzerlerine göre çok farklı. Yazımdaki fotoğraflarda da göreceğiniz gibi günlük yaşamdan sahneler, binaların resimleri, çeşitli hayvanlar ve ağaçlar konular içinde bulunuyor.

Dönemin zenginlerinin yaşadığı bir yer olan Germanicia bölgesi, erken Roma döneminde yapılan evlerden oluşuyor. Mozaikler de o dönem zenginlerin evlerinde zeminde bulunan ve küçük taşların birleştirilmesiyle oluşturulan bir tür sanat eseri. Genelde antik dönemlere ait efsanelerin canlandırıldığı mozaiklerde bazen günlük yaşam da ele alınıyor. Adı geçen bölge de bir dönem zenginlerin evlerinin bulunduğu bir yaşam alanıymış.

Geçen yıl bulunan mozaiklerle bölgede büyük bir hareketlilik başlamış. Mozaiklerin kurtarılması için herkes canla başla çalışıyor. Ancak bunun uzun soluklu bir hareket olduğunu bilmek gerekiyor. Adı geçen mozaiklerin sergilenmeye başlaması, bölgenin kurtarılması yıllar alacak gibi görünüyor ki bu tarz işlerde genelde uzun sürelere ihtiyaç duyuluruyor. Bürokratik engeller, konunun tarih olması ve bazı diğer zorluklar çalışmaların hızlı yapılmasını engelliyor. Yine de öyle ya da böyle bir yerlerden başlanması bile güzel.

Başta sayın vali ve Arkeloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy olmak üzere emeği geçenlere buradan teşekkür ediyorum. Bu ülkede tarihe ve kültürel miraslarına sahip çıkan insanların olması çok güzel. Sayılarının artması dilegiyle…

Konuyla ilgili bazı linkler:
Sabah gazetesinin Germanicia fotoğraf galerisi
Zaman gazetesinin haberi (Anadolu Ajansı kaynaklı)
StarGündem’in Germanicia haberi
Bir forumda bulduğum bir haber

Tags : anadoluarkeolojiayşe ersoyGermaniciahazinekahramanmaraşkültürmehmet niyazi tanılırmozaikmüzeözgür çetintarih

Bir yorum yazın