close

Tablet bilgisayar denince akla ilk gelen ürün elbette iPad. Kullanım kolaylığı, muhteşem dokunma deneyimi ve elbette uygulama desteği iPad’in rakiplerine göre farklılarından sadece bir kısmı. Mart ayı başında ikinci versiyon ile güncellenen ürünü yaklaşık 8 aydır kullanıyorum. Her anlamda işime yarayan bir ürün olduğunu ve hayatımda önemli değişikler meydana getirdiğini söyleyeyim.

iPhone ile aynı işletim sistemini (iOS) kullanan iPad’de uygulama dünyası ise tam bir derya. 300 bini aşkın uygulama içinde doğru olanları bulabilmek ve kullanmak hem tecrübe hem bilgi hem de araştırma gerektiriyor. Kullandığım uygulamaları farklı kaynaklardan tarayarak buluyorum. Bazen Twiter’dan, bazen Facebook’tan bazen de RSS beslemesinden takip ettiğim yerli/yabancı teknoloji siteleri bana ilham verebiliyor.

Ben de kullandığım uygulamaları burada paylaşarak konuya ilgi duyanlara bir nebze olsun yardım edebilmeyi düşünüyorum. Kategorilere ayırarak kulandığım uygulamalardan bazıları yine kategorilendirilerek veriyorum. iPad üzerindeki uygulamaları da yine kategorilendirerek saklıyorum. Yoksa ana sayfalarda birsürü ikon oluyor ki aradığımı bulmak bir süre sonra imkansızlaşıyor.

HABER
İşim gereği dünya ve Türkiye’deki teknoloji ve günlük olayları takip etmem gerekiyor. iPad ise böyle bir iş için biçilmiş kaftan. Haber konusunda takip ettiğim yerli ve yabancı kaynaklar var. Yabancıların başında BBC iPad uygulaması geliyor. Ayrıca ünlü teknoloji sitesi Engadget’ın uygulaması da listenin başında. Yerli kaynaklar arasında ise Hürriyet, NTVMSNBC, Milliyet, HaberTürk, Bugün ve Sabah gazetesi geliyor. Bunlara ek olarak RSS okuyucu olarak (Google Reader ile bağlantılı olan) Feeddler RSS var. Yine Flipbord ve Fluent News gibi uygulamalar da favorilerim arasında. Kısa bir süre önce keşfettiğim Google Reader ve Twitter bağlantılı çalışabilen Zite uygulaması ise yeni gözdem. Bu uygulama kendi istediğiniz kategorilerde size özel sayfalar oluşturuyor ki çok başarılı ve günlük olarak kullanıyorum.

Bu uygulamaların büyük bir kısmı aktif internet bağlantansı istiyor. Hürriyet ve Bugün gibi gazete uygulamaları ise birkez yükleme yaptıktan sonra internet bağlantısı olmasa da gazete okumaya izin veriyor. Ama genelde uygulamaların internet bağlantısını zorunlu tuttuğunu belirteyim.

FOTOĞRAF
İşim gereği çok fotoğraf çektiğim ve bunları bir şekilde paylaştığım için iPad üzerinde temel de olsa bazı imaj düzenleme çalışmaları yapabileceğim bir uygulamaya ihtiyacım oluyor. Başlarda bunun için ünlü yazılım Photoshop’un Express versiyonunu kullanıyordum ama boyut küçültme gibi en basit bir özelliği koymadıkları için kaldırmak zorunda kaldım. Şu an iPad üzerinde SimpleResize (boyutlandırma için), Eye-Fi (kablosuz bellek kartı iletişim uygulaması), PhotoPad (imaj düzenleme yazılımı) ve OldPhotoPro (eskitme uygulaması) kullanıyorum. En sık kullandığım uygulama PhotoPad, Ücretsiz olması, temel bütün işlevlere sahip olması ve bazı efektlerle eğlenceli sonuçlar oluşturabilmesi bu minik uygulamanın favorilerim arasında yer almasına sebep oldu.

DERGİ
iPad üzerinden okumaktan en zevk aldığım türlerin başında dergiler geliyor. Temel olarak 5 farklı derginin uygulaması yüklü: CNBC-e televizyonunun aylık olarak çıkardığı (bir ay geriden geliyor) dergi, teknoloji dergisi LOG, reklam dünyasının nabzını tutan Kırmızı, müzik dergisi Babylon ve Cüneyt Özdemir’in sahibi olduğu Dipnot. Özellikle video ve benzeri uygulamalarla dergi mantığının interaktif bir noktaya geldiğini belirteyim. Bu dergiler için en beğendiğim Babylon oldu. İnteraktifliği çok başarılı bir şekilde uygulamışlar. Diğerleri de bu anlamda güzel. Dergilerinin tamamının bir kez yüklendikten sonra offline olarak da okunabildiğini belirteyim. Tabi offline modda bazı interaktif uygulamalar çalışmayabiliyor.

Lifestyle
Bu kategoride ise kitap, film ve benzeri uygulamaları topladım. Favori kitap okuma yazılımım Bookman. Ayrıca bu iş için Apple’ın kendi yazılımı iBooks’u da kullanıyorum. Yine kitap için Idefix’in Kitaplık uygulaması da burada kendine yer buluyor. GoTask adlı yapılacaklar işler uygulaması, film izlerken kullandığım OplayerHD (bu uygulamanin divx videolari ve beraberindeki Turkce altyazi dosyalarini gosterebildigini belirtmek isterim) müzik konusunda yardımcım TTNET’in Muzik HD uygulaması yine bu bölümde bulunuyor. Ev tasarımları ile ilgili binlerce örnek fotoğraf ve bilgiyi barındıran Houzz uygulaması da olmazsa olmazlarımdan. Son olarak TED videolarını takip ettiğim uygulama ve etraftaki hastaneleri gösteren Hastane uygulaması da burada bulunuyor.

Sizin de beğendiğiniz uygulamalar varsa bu yazının altına yorum olarak yazabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça artar demişler. Paylaşalım o zaman!

 

Tags : aplikasyonapplicationDivxfacebookfilmhaberiOSipadiphonekitapözgür çetintwitteruygulama

1 Yorum

  1. rss reader olarak mobilerss tavsiye edebilirim, google reader entegre halde çalışıyor. Çok hızlı ve girdileri twitter, facebook ile paylaşmayı da sağlıyor..

Bir yorum yazın