close

Epeydir merakla beklediğim bir işletim sistemi Android. Google tarafından geliştiriliyor ve cep telefonlarında kullanılıyor. Aynen iPhone’da olduğu gibi Linux tabanlı. Android kullanan cep telefonu sayısı şimdilik çok çok az. Satışta olan ürünler anlamında baktığımızda HTC’nin G1’i ipi göğüslüyor. Ülkemizde de benim gibilerin heyecanla beklediği Android’i getiren ilk marka General Mobile oldu.

General Mobile ilginç bir marka. Türkiye’de ilk çift SIM kart furyasını başlatan firma. Onlardan sonra çok çift SIM kartlı cihaz geldi ama GM kadar kaliteli olamadı diğerleri. Neyse. Konumuza dönecek olursak: Halen test ettiğim GM DST L1 çift SIM kartlı bir Android. İlk bakışta biraz iri bir telefon olsa da büyük dokunmatik ekranı (240×400 piksel) ve özellikleri bu iriliğini affettiriyor.

Kişisel düşüncem Numara Taşınabilirliği’nden sonra çift SIM kartlı telefonlara pek gerek kalmadı. Yine de iş hattı ayrı kişisel hattı ayrı olanlar için uygun bir seçim olabilir. Fakat Android’li bir telefonun çift SIM kartlı olmasına gerek yok. Çift SIM kartlı olmanın getirdiği bir diğer sıkıntı ise 3G desteğinin olmaması. Eh elin adamı Android’i tasarlarken ‘birgün birileri çift SIM kart desteği isterse 3G koyalım’ dememiş. Haliyle böyle bir desteği yok. Bu da EDGE hızına mahkum olmanız anlamına geliyor ki bence 3G varken EDGE takılmanın alemi yok.

Android’in en güzel özelliği yukarıda da bahsettiğim Linux tabanlı olması. Tabir caizse canını okuduğum telefon bana mısın demiyor. Symbian ya da Windows Mobile telefonlarda birkaç hareketle cihazı kilitleyebildiğim halde, DST L1’de bunu başaramadım. Aplikasyon olayı çok güzel ancak küçük bir sıkıntı var: Android Market’e Türkiye’den bağlanamıyoruz. Bunun en önemli sebebi ise Market’teki yazılımların G1 için tasarlanmış olması. Ekran boyutu bile DST L1’den farklı olan G1 aplikasyonları yüzde 100 uyumlu değil.

Bu da büyük sıkıntı (ki bence ilerde Google’ın yaşayacağı en büyük sorun da bu olacak) Çünkü her firma kendine göre özellikleri olan Android’li telefonlar üretiyor. Bu da aplikasyonlarda sorun oluşturuyor. Çünkü tasarlanan aplikasyonların ekran boyutuna göre düzenlenmiş olması gerekiyor. iPhone gibi tek bir cihaz olmadığından bu nasıl sağlanacak bilemiyorum. Belki de Market’te telefona göre aplikasyon bulunacak. Karmaşık bir durum

Market’e bağlanamasak da internette farklı kaynaklarda onlarca değişik aplikasyon bulunuyor. Birçoğunu indirdim ve kullandım. Tabi bu aplikasyonların hepsi HTC G1 için tasarlanmış. İndirdiklerim içinde yaklaşık yüzde 80’i DST L1’de düzgün çalıştı. Bir iki tanesi direk çöktü ve çalışmadı. Birkaç tanesi ise ekran boyutu yüzünden düzgün kullanılamadı. Çalışanlardan memnun kaldığımı söylemem mümkün.

Öte yandan bu yılın sonlarına doğru diğer üreticilerin Android modellerini görmeye başlayacağız (mesela Samsung da geldi Türkiye’ye ama yerelleştirme ile ilgili sıkıntıları var, Eylül ayını bekliyoruz).

Android işletim sistemi benden geçer not aldı. Eğer Symbian ve Windows Mobile akıllı hamleler yapıp işletim sistemlerini günümüz şartlarına göre güncellemezse akıllı telefon pazarında işletim sistemi anlamında önümüzdeki yıllarda sanırım iki rakip kalacak: iPhone  ve Android. Her ikisi de Linux tabanlı. iPhone’un aplikasyon anlamında ezici bir üstünlüğü var. Ama Google’ı da es geçmemek lazım.

DST L1’in kulaklığını çok beğenmedim. Biraz daha kaliteli olabilirdi. Ayrıca SIM kart ve bellek kartı yuvaları çok kullanışsız. Ekran hassasiyeti ise çok başarılı. Kapasitif olmamasına rağmen dokunma hissi yeterli. Tıklamalarda sorun yaşamıyorsunuz. Ürünün pil ömrü ise çok yeterli değil. Günlük kullanımda en fazla 1.5 gün gidiyor pili. Kutudan yedek pil ve harici şarj cihazı (telefona gerek kalmadan şarj edebiliyorsunuz) çıksa da bu yeterli değil. Hergün pil doldurmaktan helak oldum. Telefonun fiyatı ise 799 TL. Çift SIM kartlı bir telefon için normal ama 3G olmayan bir telefon için biraz yüksek bence.

Testlerim halen sürüyor ve detaylı bir inceleme hazırlayacağım. O güne kadar kendinize iyi bakın, teknolojiden uzak kalmayın.

Tags : androidçift simdst l1general mobilegoogleözgür çetin

Bir yorum yazın