close

Fotoğrafın büyük halini görmek için buraya tıklayın

Sağolsun Canon Türkiye (Tunca’ya selam) EOS 500D’yi ilk kez ön inceleme fırsatını vermişti bana (yazısı da burada: http://www.uruninceleme.com/?p=9876). Cihazın satılan bir versiyonu geldiğinde de ilk kez yine bana gönderdiler. Ben de hızlı bir inceleme yapayım dedim:

500D bir önceki ürün 450D’den izler taşıyor. Tasarım olarak benzer bir çizgiye sahip olan cihazın geliştirilen özellikleri ise şöyle:

450D-500D’ye karşı
-15.1 Megapiksel (450D’de 12.2)
-DIGIC 4 imaj işlemcisi (450D’de DIGIC III)
-HI modunda 12.800’e çıkan ISO (450D’De maksimum 1600)
-Noise Reduction (450D’de yoktu)
-Otomatik ışık optimizasyonu (450D’de yoktu)
-3 inç 920.000 piksel LCD (450D’de 3 inç 230 bin piksel)
-Full HD video özelliği (450D video çekemiyor)
-Yüz Tanıma özelliği (450D’de yoktu)
-Saniyede 3.4 kare (450D’de saniyede 3.5 kare)
-Seri çekimde JPEG formatında 170 kare ön bellek (450D’de JPEG formatında 53 kare ön bellek)
-Seri çekimde RAW formatında 9 kare ön bellek (450D’de RAW formatında 6 kare ön bellek)
-HDMI çıkışı (450D’de yoktu)
-Türkçe dil desteği (450D’de yoktu)

Fotoğrafın büyük halini görmek için buraya tıklayın

GENEL ÖZELLİKLER
•15.1 Megapiksel çözünürlük
•Full HD video kayıt (1920×1080 piksel. Saniyede 20 kare
•3 inç LCD ekran (920 bin piksel)
•9 noktalı netlik sistemi
•3200’e kadar ISO değeri kullanabilme (HI modunda 12800)
•Saniyede 3.4 kare seri çekim
•22.3×14.9 mm CMOS sensör
•Gerçek zamanlı görüntü verebilme
•Entegre Toz Temizleme sistemi
•Türkçe dil desteği
•SDHC uyumlu SD bellek kartı yuvası
•KDV dahil 2500 TL (18-55 mm IS objektif dahil)

Ürünün en önemli farklılıklarından biri Full HD video çekebilmesi. Videoda 4 GB dosya sınırı var. Bu da yaklaşık 30 dakikaya tekabül ediyor. Çekim sırasında otomatik ya da manuel netlik yapabiliyorsunuz. Ancak otomatik netlik modunda objektifin motor sesi çekime etki ediyor. Manuel netlik kullanmanızı tavsiye ederim. Video çekim kalitesi böyle bir ürün için yeterli. 500D ile giriş seviyesi dijital SLR kategorisinde en yüksek çözünürlük ve Full HD video özelliğini sunan ilk marka Canon oldu. Bu kadar yüksek çözünürlük henüz bu kategoride yok. Hakeza Full HD özelliği de bulunmuyor.

EOS 500D’nin bir diğer özelliği ise artık LCD ekran üzerinde görünen bilgileri anında değiştirebiliyor olmanız. Eski modellerde bilgi ekranı olarak da kullanılan arka yüzedki LCD ekranda bilgileri sadece görebiliyordunuz. Yeni modelde ise bu bilgileri SET tuşuna basarak değiştirmeniz de mümkün. Bu güzel olmuş çünkü öteki türlü menüler arasında gezinmek ve istediniz ayarları bulmak zaman kaybettiriyordu. İyi iş çıkarmış Canon.

CREATIVE AUTO
Kullanımla ilgili ilginç bir fonksiyona da sahip 500D. Creative Auto adı verilen çekim modunda arka planın netliği ya da netsizliği ile pozlamanın açıklığı ya da koyuluğu otomatik olarak ayarlanabiliyor. Yani fotoğrafçılık konusunda detaylı bilginiz olmasa bile alan derinliği ve pozlama kontrolünü basit bir şekilde yapabiliyorsunuz.

Fotoğrafın büyük halini görmek için buraya tıklayın

Bu yeni mod özellikle bu ürünün hede kitlesi olan amatör kullanıcılar için çok faydalı. Alan derinliğini artırıp azaltma işlemini diyafram ya da odak uzaklığı ile yapmayı bilmek herkes tarafından mümkün olmayacağından faydalı olduğunu düşünüyorum.

UYGUN FİYATLI FLAŞ: SPEEDLITE 270EX
Her ne kadar konuyla doğrudan alakalı değil ama 500D ile aynı zamanda duyurulan bir flaştan da bahsetmek istiyorum. Speedlite 270EX uygun fiyatlı giriş seviyesi bir flaş. Benzeri Nikon’da da bulunan giriş seviyesi bir flaş. Ancak giriş seviyesi olmasına rağmen tavana yansıtma yapabilme özelliği bulunuyor. Önemli bir fonksiyon. Giriş seviyesinde bu tip çözümlerin artması dileğiyle. Bu flaşı deneme ve kullanma imkanım da oldu. Güzel ve uygun fiyatlı bir çözüm.

Fotoğrafın büyük halini görmek için buraya tıklayın

TÜRKÇE DİL DESTEĞİ
Dijital SLR cihazlarda çok yaygın olmasa da Türkçe dil desteği yavaş yavaş görülmeye başlandı. Bu hizmeti sunan ilk marka Olympus olmuştu. Canon da ikinci marka olarak karşımıza çıkıyor. Güzel bir hizmet ve diğer markaların da sunması temennisini de ekleyelim.

Fotoğrafın büyük halini görmek için buraya tıklayın

OBJEKTİF
EOS 500D için geniş bir skalada objektif uyumundan söz etmek mümkün. Temel olarak EF ve EF-S serisinin tüm objektifleri bu cihazal uyumlu olarak kullanılabiliyor. Ürünle birlikte artık standart haline gelen 18-55 objektif veriliyor. Objektifin titreşim engelleme özelliği de bulunuyor. Açıkçası böyle bir aralık için çok gerekli bir özellik değil titreşim engelleme. Objektifin kalitesi de amatör kullanım için yeterli. Daha üst kalite isteyenler f2.8 açıklığına sahip modellere yönelmeli.

PİL
Üründe tam dolu pil ile ortalama 400-450 kare fotoğraf çekebiliyorsunuz. Ancak iş videoya gelince durum biraz karışık. Bu modda pilin çok hızlı bittiğini (1 saatlik çekimde) söylemek mümkün. Eğer video özelliğini ağırlıklı olarak kullanma durumunuz varsa tavsiyem mutlaka bir battery grip edinin.

BEĞENDİĞİM ÖZELLİKLERİ
•Yüksek çözünürlük
•Yüksek çözünürlüklü LCD ekran
•Geliştirilmiş özellikler
•Full HD video özelliği

BEĞENMEDİĞİM ÖZELLİKLERİ
•Video modunda netlik motoru sesi duyuluyor
•Fiyatı biraz yüksek

SONUÇ
Genel olarak baktığımızda başarılı bir ürün var karşımızda. EOS 500D giriş seviyesinde çıtayı biraz daha yükseltiyor ve Full HD video çekim özelliğini getiriyor. Fiyatı biraz yüksek olan cihazda video kayıt sırasında otomatiknetlik yaparsanız motor sesi duyuluyor. Bunun dışında başarılı bir ürün olan 500D’yi video ihtiyacı olan amatür kullanıcılara tavsiye ediyorum.

ÖRNEK FOTOĞRAFLAR:

Fotoğrafın büyük halini görmek için üzerlerine tıklayın

Fotoğrafın büyük halini görmek için buraya tıklayın

Fotoğrafın büyük halini görmek için buraya tıklayın

Fotoğrafın büyük halini görmek için buraya tıklayın

Tags : 450dCanoneoseos 500dHızlı Testincelemeözgür çetin

Bir yorum yazın