Tablet bilgisayar pazarında rekabet her geçen gün artıyor. Yazının hazırlandığı tarihte pazarda en fazla paya sahip olan firma olan Apple, iPad ile açık ara önde gidiyor (tahmini yüzde 70 civarında bir pazar payı ile). Elbette bu cephede cep telefonlarında olduğu gibi Android’in de varlığı söz konusu (konuyla ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz). Her ne kadar tablette, cep telefonu kadar iyi olmasa da Android’in her geçen gün kendini geliştirdiği de aşikar bir konu. Bu yazımda Android’li tabletlerini durumu ve neden bu cihazlara temkinli yaklaştığımı sizlerle paylaşacağım.
Son bir buçuk yılda tekrar popüler olan tablet bilgisayarların yeniden doğuşu Apple’ın geçen yılın Nisan ayında piyasaya sürdüğü iPad ile başladı. Bu yıl Mart ayında iPad2’yi duyuran firma bugüne kadar 25 milyon iPad sattığını açıkladı. Pazarlama işini iyi yapan Apple için bile güzel bir rakam. Bu da firmayı tablet alanında rakipsiz hale getiriyor.Öyle ki pazar payı verilerine göre 2010 yılında tablet pazarının yüzde 83.9’unu iPad oluşturuyordu. Bu rakamın 2011’de yüzde 68.7’ye düşmesi bekleniyor olsa da yine de Apple en ciddi rakiplerden biri. Detaylı araştırma raporunu buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Android işletim sistemi cephesinde ise en yaygın kullanılan versiyon Froyo 2.2. Ancak bu sürüm cep telefonları için tasarlanmış ve tabletlerle kullanım deneyimi çok iyi değil. Bunun farkında olan Gogle, Honeycomb adını verdiği 3.0 kodlu sürümde tabletleri de düşünerek bazı düzenlemeler yaptı. Şu an çok az sayıda tablet bu işletim sistemini kullanıyor olsa da gelecekte bu durumun tersine olacağını söylemek mümkün.
Android cephesinde ise birçok cihaz bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ve resmi olarak Türkiye’de de satışa sunulanı Motorola Xoom. Türk Telekom tarafından Türkiye’de satışa sunulan ürün telefon faturasına entegre edilerek 36×55 ya da 24×79 lira karşılığında satın alınabiliyor. Öte yandan Samsung, Acer ve Exper gibi markaların Türkiye’de satılan tablet bilgisayarları mevcut. Örneğin hepsiburada.com online ticaret sitesinde 40 tane tablet bilgisayar bulunuyor (tam liste burada)
Motorolo Xoom reklamı
Android tabletler iPad ile yarışacak ve hatta onu alt edebilecek teknik özelliklere sahip (ama unutmayın herşey teknik özellik değildir). Bazıları USB girişine bile izin veriyor. Ayrıca bazı modellerin telefon fonksiyonu da mevcut. Ancak iPad ile karşılaştırma yaptığımızda bazı dezavantajları da yok değil:
- Android tabletlerin yumuşak karnı henüz tam anlamıyla bir uygulama eko sisteminin oturmamış olması. Her ne kadar Android Market olsa da uygulamaların büyük bir çoğunluğu telefonlar için hazırlanmış versiyonlar. Tablet özelliklerini kullanabilen uygulama adedi çok az. İnternette bulduğum kaynaklara göre iPad için 65 bin farklı uygulama varken, Android Market’te tabletler için özel tasarlanmış uygulama adesi sadece birkaç bin. Ki bunların büyük bir çoğunluğu da cep telefonu için tasarlanıp tabletlere göre boyutlandırılmış uygulamalar. Yani iPad’in açık ara bir üstünlüğü var.
- Donanım anlamında farklı seçenekler olduğundan her üretici kendine göre bir donanım kullanıyor. Bu da gerek dokunma hassasiyeti gerekse kullanım açısından çeşitli zorluklar meydana getiriyor.
- İşletim sistemi olarak 2.2 sürümü ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Bu sürüm ise tabletler için kulanıcı dostu bir arayüz imkanı sunmuyor. Yavaş yavaş yaygınlaşan Honeycomb (3.0) sürümü ile bu sıkıntının üstesinden gelindiğini de belirteyim. Ama ürün satın alırken işletim sistemine mutlaka bakın derim.
- Uygulama üreten firmaların da içinde bulunacağı bir eko sistem kolay oluşmuyor. Bu bakımdan Android tabletlerin yaygınlaşması için içerik üreten firmaların da bu alanda çalışmalar yapması gerekiyor. Bugün Türkiye’de yayın yapan birçok televizyon, gazete ve derginin iPad versiyonu bulunuyor. Android’de ise henüz böyle adımlar (bir iki istisnayı saymazsak) yok denecek kadar az.
- Android hala teknik bilgisi olanlara hitap eden bir işletim sistemi. Bu da Android’in genelde bilgili kullanıcılar tarafından tercih edilmesine sebep oluyor. Gerek telefonlarda gerekse tabletlerde biraz daha sadeleştirme ve kolay kullanım özeliklerinin geliştirilmesi gerekiyor. Google bu konuda çalışmaya devam etse de henüz tam anlamıyla sade bir arayüze ulaşıldığını söylemek zor.
- Bazı Android tabletler 7 inç boyutunda. Kişisel fikrim tablet bilgisayar için 7 inç yeterli bir boyut değil. Optimum çözüm 10 inç civarında bir ekrandan alınabiliyor. Bu bakımdan 7 inç ekranlardan uzak durulmasını da tavsiye ederim. Küçük ekranlı cihazlar nisbeten ucuz oluyorlar ama telefondan biraz büyük bir ekranda video izleyip internette dolaşmak çok mantıklı değil.
Tüm bu eksikliklere rağmen Android’in tablet pazarında da yavaş ama emin adımlarla ilerlediği görülüyor. İşletim sisteminin en büyük avantajlarından biri ise Apple’ın arası pek iyi olmayan Flash desteğini sunması. Gerçekten de iPad kullanıcılarının en çok yakındığı konularından biri bu eksiklik. Android’de böyle bir sıkıntı hemen hemen yok gibi. Ayrıca farklı seçenekleri bulunan Android’li tabletlerin ucuz versiyonlarının da bulunması iPad ya da güçlü bir Android tablet alamayanlar için önemli bir avantaj. Her ne kadar Apple iPad fiyatlarını diğer ürünlerine nazaran çok uygun tutmuş olsa da 500-600 liraya Android tablet alınabilirken bu rakam iPad’de 900-1000 lira civarında seyrediyor (Türkiye fiyatlarına bakarak yaptığım bir yorum).
iPad 2 tanıtım videosu
Öte yandan küçük bir azınlık olsa da Android işletim sistemi kullanmayan bazı tablet seçenekleri de var. Bunlardan biri BlackBerry’nin üretici firması RIM’in geliştirdiği PlayBook, diğeri ise Palm’i satın alarak bu alanda ‘ben de varım’ diyen HP’nin WebOS’i. Ancak iki işletim sisteminin de ne uygulama eko sistemi var ne de henüz ortada satışa sunulmuş bir ürün. Her ne kadar RIM, PlayBook üzerinde Android uygulamaları çalıştıracağını belirtmiş olsa da her iki işletim sisteminin oturması için yıllara ihtiyaç var. O kadar yıl sonra da pazar nereye varır şimdiden bir şey söylemek zor. Bir de henüz ortada pek esamesi duyulmayan Windows 8 var ki özellikle dokunmatik cihazlar için özel bir arayüzü olduğu da belirtiliyor. Ancak Windows 8 henüz ön çalışma olduğundan yorum yapmak için bile erken.
BlackBerry PlayBook reklamı
Bugünlerde bir tablet almayı planlıyorsanız önce ihtiyaçlarınıza göz atın derim. Ardından da beklentileriniz nerede olduğunu gözlemlemek gerekiyor. Bilgili bir kullanıcıysanız ve cihazları kurcalamak hoşunuza gidiyorsa Android’li bir tablet sizi mutlu edecektir (ancak bu kişilerin sayısının çok az olduğunu düşünüyorum. Ayrıca onlar konuya benden daha hakim bir konumdalar. Bu yazının içeriği de onlara fikir vermek değil zaten). Kurcalamayı sevmiyor, işinizi görmek öncelikse ve uygulama zenginliği sizi cezbediyorsa ibre iPad’den yana kaymalı. Bu yazının hedefi de zaten bu ikinci kısımda tanımladığım kullanıcılar. Bunların sayısı ilk tanımdakilerden çok daha fazla ve pazarı onların beklentileri şekillendiriyor. Kişisel fikrim şu anda piyasadaki hiçbir tablet bilgisayar iPad ile yarışabilecek bir ürün değil. Kısa vadede de bu dengenin bozulacağını sanmıyorum.
Not: iPad’in özelliklerini merak edenler cihazla ilgili hazırladığım yazıyı buradan okuyabilirler.