close

Bir süredir Turkcell’in ‘billur gibi çeker, 4 çeker’ konseptli Sertap Erener’li reklamlarını görmüşsünüzdür. Her ne kadar konu biraz farklı anlatılsa da burada bahsi geçen şey cep telefonunda daha kaliteli ses aktarımına izin veren HD ses teknolojisi. Wideband Audio (detaylı bilgi burada) olarak da bilinen teknoloji ses kalitesinde gözle görülür bir artış sağlıyor. İlk olarak Orange tarafından 2009 yılında Moldova’da kullanılmaya başlanan teknoloji daha kaliteli bir ses ve daha az gürültü vaad ediyor.


Ancak her teknolojide olduğu gibi HD ses teknolojisinin de bazı gereklilikleri bulunuyor:

  • Öncellikle kullandığınız cihazın HD desteğine sahip olması gerekiyor. Mart 2011  itibariyle dünya çapında bu özelliğe sahip 27  telefon 1 tane de modem bulunuyor (içlerinde iPhone ve BlackBerry yok). Aşağıdaki imajda görebileceğiniz telefonlar arasında Nokia’nın ezici bir üstünlüğü var.
  • Kullandığınız GSM operatörünün bu desteği veriyor olması gerekiyor. Türkiye’de Vodafone ve Turkcell bu desteği sunuyor
  • Ayrıca 3G teknolojisini kullanıyor olmanız şart. Aksi takdirde şebeke ve telefon desteği bir işe yaramıyor.
  • Konuşmanın yapıldığı her iki tarafta da bu teknolojiyi destekleyen bir telefonu olması gerekiyor

İşte Mart 2011 itibariyle HD ses desteği veren telefonların listesi:

Yani anlayacağınız güzel bir teknoloji ama hemen kulanmak istiyorsanız belli zorunlulukları yerine getirmeniz gerekiyor. Türkiye’de Vodafone ve Turkcell HD ses teknolojisine destek veriyor. Avea’da ise şimdilik bu konuda atılmış bir adım yok. Ancak onların da konuyla ilgili çalışmalar yaptığını biliyorum. Yeri gelmişken belirteyim Türkiye’deki operatörler bu konuda dünyadaki rakiplerinden daha hızlı ilerliyor. En son yenilikleri anında kullanıma sunuyorlar.

Elbette yukarıdaki yazdığım gibi görüşmeyi yapan her iki tarafta da bu teknolojiye sahip bir telefonun olması gerekiyor. 27 telefonun hepsinin Türkiye’de satılmadığını düşündüğümüzde kısa vadede çok fazla kullanılacak bir teknoloji olmadığı görülüyor. Ancak telefon sayısının hızla arttığını belirtmekte de fayda var. Örneğin Bluetooth gibi bu teknolojinin de uzun vadede standart hale geleceğini söylemek de mümkün.

Ancak reklamdaki tarzı biraz yanıltıcı bulduğumu da belirteyim. Sanki herkesin istediği anda kullanabildiği bir teknoloji gibi lanse edilmiş ki iPhone ve BlackBerry telefonlarında bile bulunmayan bir özellik. Ama reklamların inandırıcı olmasını kim bekliyor ki? Bu da ayrı bir konu :).

Konuyla ilgili Cem Argün’ün güzel bir yazısı var. Detaya girmek isteyenler oraya baksın. Ayrıca hem Turkcell reklamı hem de HD ses teknolojisini anlatan güzel bir viedoyu aşağıda paylaşıyorum.

 

Basit ve uygulamalı anlatımla HD ses:


Tags : aveahdNokiaorangesesteknolojitelefonturkcelllvideovodafone

Bir yorum yazın