close

Hayat bir deneyim. Yaptığımız herşey, kullandığımız her cihaz,  tanıştığımız herkes yeni bir deneyimin kapılarını açıyor bize. Deneyim konusunda işim gereği birçok cihaz kullanıyor ve farklı insanlarla tanışıyorum. İşte bunlardan biri olan Reeder elektronik kitap okuyucusunu sizler için ‘deneyimledim’.

Türkiye’de satılmaya başlayan Reeder elektronik kitap okuyucuyu bloğumun takipçileri için test ettim. Detaylı ve her türlü sorunuza cevap verebilecek inceleme yazımda ürünün kullanımından genel özelliklerine kadar birçok bilgiyi bulabileceksiniz.

Beğendiğim Yönleri
-Birçok kitabı yanınızda taşıyabiliyorsunuz
-MP3 de çalabiliyor
-Wi-Fi özelliği
-Göz yormayan ekran

Beğenmediğim yönleri
-Ekran tazeleme hızı düşük
-Operasyonel hızı biraz yavaş

Neler yapabiliyor?
-Birçok yazı formatını destekliyor.
-İnternete girebiliyor
-Kablosuz ağlara bağlanabiliyor
-Kitaplar üzerinde not alabiliyorsunuz
-Sözlük fonksiyonu mevcut

Neler yapılamıyor?
-Herhangi bir döküman oluşturmak  mümkün değil
-Dökümanlar üzerinde düzenleme yapılamıyor (olsa güzel olurdu)
-Video izlenemiyor

Hayatını dijital teknolojiler üzerine kuranların merak ettiği cihazlardan biri de elektronik kitap okuyucular. Dünyada 2007 yılından beri kullanılan bu teknoloji online alışveriş sitesi Amazon.com tarafından geliştirilen Kindle isimli cihazla popüler oldu. bu tarihten önce de benzer çalışmalar vardı ancak geniş kitlelere ulaşması 2007’den sonra oldu.

Türkiye’de Selekt Bilgisayar tarafından satılan Reeder e-kitap okuyucu ise (internet sitesi için buraya tıklayın) 6 inç ekrana sahip, dokunmatik ekranlı ve kablosuz ağlara bağlanabilen bir cihaz. Bu ve benzeri ürünlerin en önemli özelliği e-ink adı verilen elektronik mürekkep teknolojisine sahip olması. Bu teknoloji arkadan aydınlatmalı LED ekranlara göre güneş ışığında çok daha iyi performans sağlıyor (parlak güneş ışığı altında çekilmiş örnek fotoğrafları yazımın içinde görebilirsiniz).

Cihazın ekranının çözünürlüğü 600×800 piksel. Yukarıda yazdığım gibi dokunmatik ekranlı bir ürün. Dahiliolarak 1 GB hafıza ve genişleme için microSD bellek yuvasına sahip. Kitapların boyutlarının 3-5 MB olduğu düşünüldüğünde mevcut hafızanın bile yeterli olacağını söyleyebilirim. Cihaz kablosuz ağlara bağlanabiliyor ve bu sayede internette gezinebileceğiniz bir tarayıcısı bile var. Elbette mono bir ekranda internet keyfi pek zevk vermese de cihazın ana işlevinin bu olmadığını belirteyim. İnternete bağlanmasındaki amaç online elektronik kitap sitelerinden kitap satın alabilmek. Yeri gelmişken belirteyim ürünün üzerindeki tarayıcı her türlü güvenlik sertifikasyonunun destekliyor. Yani gönül rahatlığı ile alışveriş de yapabiliyorsunuz.

Kitap
Reeder’ın en önemli özelliği elbette kitap okumaya imkan tanıması. Nisan ayının ortasında online kitap mağazası ideefixe tarafından başlatılan Türkiye’deki ilk elektronik kitap satışı ile birlikte ülkemizde de popüler olan e-kitaplarda fiyatlar 2 TL’den 7-8 TL’ye kadar yükseliyor. Basılı versiyonlar ile elektronik versiyonlar arasında yaklaşık yarı yarıya bir fiyat farkı var. http://www.idefix.com/ekitap/ adresinde bugün itibariyle 307 kitap var. Bu rakamın her geçen gün arttığını belirteyim.

Cihazla kitap okumak çok zevkli. Sayfaları ister dokunarak isterseniz alt yüzde bulunan tuşlar yardımı ile çevirebiliyorsunuz. Desteklediği formatlar arasında PDF, WORD, TXT gibi temel formatlar var. Ayrıca ek olarak EPUB gibi e-kitap formatlarını destekliyor.

Kitap okurken fontları büyütme, küçültme, okuduğunuz yere ayraç koyma, not alma ve benzeri işlemler yapabiliyorsunuz. Ayrıca sözlük fonksiyonu ile İngilizce Türkçe kelime araması yapabiliyorsunuz. Benzer şekilde kitapların içinde kelime aramak mümkün.

Müzik de çalabiliyor
Reeder kitap okuma yanısıra MP3 dosyalarını çalabiliyor. Kitap okurken aynı zamanda müzik de dinleyebiliyorsunuz. Ayrıca kulaklık çıkışı olduğundan müziği kulaklıkla da dinleyebiliyorsunuz. Müzik arayüzü çok başarılı olmasa da genel olarak iş görüyor.

Kimler almalı?
Reeder’ı ilk elime aldığımda açıkçası “iPad gibi bir cihaz varken ne gerek var” diye düşünmüştüm. Ancak kullandıkça durumun böyle olmadığını gördüm. Bir kere yanınızda birçok kitap taşıyabiliyorsunuz. Ayrıca gözü yormayan e-ink teknolojisi çok başarılı ve LCD ekranlara göre çok daha iyi sonuç veriyor. Eh iPad gibi multimedya özellikleri gelişmiş bir ürün değil elbette. Ancak hedef kitlesi ve kullanım özelliklerine göre değerlendirince cihazın özellikleri yeterli oldugu görülüyor.

Bence Reeder gibi bir cihaz ağırlıklı olarak teknolojiyi kullanan kitap kurtları için faydalı bir cihaz. Yanınızda onlarca kitap taşıyabiliyorsunuz. kitap okumayı da seven biriyseniz Reeder ilaç gibi gelecektir.

Not:  Ürünün resmi internet sitesi burada. Merak edenler bakabilir.

Tags : deneyimelektronikidefixkitap okuyucuonlineözgür çetinreedersözlük

1 Yorum

  1. Geri bildirim: türkçe altyazılı

Bir yorum yazın