close

Google genelde el attığı her işte başarılı olmuş bir marka. Bunun istisnaları var ama malum bunlar kaideyi bozmuyor. Firmanın mobil cihazlar için geliştirdiği işletim sistemi Android, sonunda Türkiye’ye de geldi. Yazıyı yazdığım tarihte resmi olarak satışta olan Android kullanan iki telefon vardı. Bunlardan biri olan General Mobile DST L1’i inceliyorum.

İlk ürün ise General Mobile’ın DST L1 modeli oldu (ikinci model ise Samsung i7500). Birkaç aydır bu cihazı test ediyorum (telefonla ilgili ilk izlenimleri buradan okuyabilirsiniz). Testlerim sona erdi ve DST L1 ile ilgili fikirlerimi buradan paylaşayım dedim:

-Cihazın tasarımı başarılı. Dokunmatik ekran fena değil. Ancak kapasitif olmadığı için zaman zaman kullanımda sıkıntı olabiliyor. Genel olarak başarılı bir ekranı olduğunu söyleyebilirim.

-Android’in en önemli özelliği Linux tabanlı olması ve 10 bini aşkın aplikasyonunun bulunduğu Android Market’inin olması. Aynen iPhone’da olduğu gibi telefonu yazılım desteği ile istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.  Ancak şimdilik Market’e Türkiye’den erişemiyorsunuz. General Mobile’ın bu konuda çalışmaları var ve bir aksilik olmazsa 1-2 aya kadar erişim sağlanacak. Öte yandan internette farklı kaynaklardan Android uyumlu yazılımlar bulmak da mümkün.

-Çift SIM kart desteği var ki bence pek gerekli değil. Android gibi Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanan telefonun çift hat desteğinin olması şart değil.

-Pil ömrü ne yazık ki bu telefonun en önemli eksiği. Gün aşırı pili bitiyor ve sürekli şarj cihazı ile gezmek gerekiyor. Pilin gücü 1200 mAh. Firmadan aldığım bilgiye göre yeni nesil modellerde 1500 mAh pil kullanılacak. Muhtemelen bu sıkıntı da sona erecek.

-3G özelliği bulunmuyor. Çok şart değil belki ama bu saatten sonra 3G özelliği olmayan telefonalmak bence çok mantıklı değil. Özellikle e-posta konularında 2G biraz yavaş kalıyor. 3G olmamasının sebebi ise Android işletim sisteminin çift hatta 3G desteği vermemesi. Tabi adamlar işletim sistemini yazarken ‘Türkler bunu çift hat ile kullanmak isteyebilir’ diye düşünmemişler.

-Web tarayıcısı süper. Mozilla tabanlı özel bir web tarayıcısı var ve bence çok başarılı. Beğenmemin bir diğer sebebi ise aynen Firefox’ta olduğu gibi şifreleri kayıt edebiliyor olmanız. Ayrıca başarılı arayüz ve kullanım özellikleri benden tam puan aldı.

Genel fikirlerim bunlar. Android gerçekten başarılı bir işletim sistemi. Şimdilik ülkemizde 2 telefon olsa da önümüzdeki yıldan itibaren hem ülkemizde hem dünyada Android yağmuru yaşanacak. Yeni modelleri heyecanla bekliyoruz.

DST L1 alınır mı?
Özetlemek ve sadede gelmek gerekirse General Mobile DST L1 satın alınabilecek bir telefon. 700 TL civarında bir fiyatı var (yazıyı yazdığım tarihte). Eğer power user denilen elektronik cihazların özelliklerini sonuna kadar kullanan biriyseniz ve aplikasyon olmadan yapamam derseniz DST L1’i tavsiye ederim. iPhone kadar pahalı değil ve onun yaptığı birçok işi de yapabiliyor. Tabi bu iPhone’dan daha iyi olduğu anlamına gelmesin. Fiyat/performans oranı gayet iyi. Verdiğiniz paranın karşılığını alıyorsunuz.

Öte yandan çift hatlı Android telefon arıyorsanız zaten başka bir seçeneğiniz yok. Samsung’un Android’li modeli çift hat desteğine sahip değil. Ancak o da 3G özelliği sunuyor ve ekranı kapasitif.  Samsung’un i7500 modelinin fiyatı ise 1000 TL civarında ki bence biraz yüksek.

İncelemelerim sürecek ve elime ulaşan ürünleri kişisel bloğumda değerlendirmeye devam edeceğim. Bloğumla ilgili yorum, eleştiri ve fikirlerinizi gerek bu incelemenin altına gerekse sağ sütunda bulunan e-posta adresime gönderebilirsiniz.

Tags : androidcep telefonudstl1general mobilegoogleincelemeözgür çetinürün

2 yorum

  1. Ben nedense bir türlü Android mobil işletim sistemini sevmedim. Gerçi reelde inceleme fırsatım olmadı ama olumlu yorum da pek göremiyorum açıkcası.

Bir yorum yazın