close

Açıköğretim ikinci üniversite ile ilgili merak ettiğiniz sorulara bu yazıda yanıt veriyorum. 

İkinci üniversite maceram 2014 yılında başladı. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde bulunan İkinci Üniversite programından belli şartlara sahip olanlar yararlanıyor. Ben de uzun yıllardır severek yaptığım bir hobim olan, son yıllarda profesyonellik seviyesine çıkardığım fotoğrafçılığı alaylı düzeyinden mektepli düzeyine çıkarmak için 2 yıllık Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümüne kayıt oldum. 2 yıllık okulu 3 yılda bitirerek (final sınavlarına giremezseniz direk sınıfta kalıyorsunuz) geçtiğimiz günlerde diplomamı aldım.

İkinci üniversite merak edilen bir konu olduğundan aklınıza gelebilecek soruları aşağıda yanıtlıyorum. Bunlar dışında sorularınızı yorum bölümüne iletebilirsiniz.

Buradaki bilgilerin Ağustos 2017 itibariyle güncel olduğunu hatırlatayım. Yazıyı 3 yıl sonra okuyup bu bilgiler güncel değil yorumu yapmayalım :).

İkinci üniversiteye kayıt şartları neler?

Anadolu Üniversitesi’nin bu konuda uzun ve detaylı bilgiler için bir sayfası var. sizi oraya yönlendireyim. Orada Başvuru Koşulları linkine tıklayarak detaylı bilgileri görebilirsiniz: http://ikinciuniversite.anadolu.edu.tr/

Öğrenci haklarından faydalanılabiliyor mu?

Evet bu bölümü okurken normal bir öğrencinin sahip olduğu bütün haklara sahipsiniz. İndirimli otobüs, sinema bileti ve benzeri avantajlardan faydalanabiliyorsunuz.

Teorik bir eğitim dışında pratik eğitim veriliyor mu?

Fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümünde bu tarz bir pratik eğitim bulunmuyor. Ancak İkinci Üniversite programının bazı bölümlerinde zorunlu staj ya da benzeri pratik çalışma imkanları var.

Kitaplar ücretli mi?

Hayır. Eğitim süresi boyunca kitapların tamamı Anadolu Üniversitesi tarafından sağlanıyor. Bütün işlemlerinizi Açıköğretim bürolarından yapabiliyorsunuz.

Harç ücreti var mı?

Evet. Her üniversitede olduğu gibi İkinci Üniversite’de de harç ücreti var. Bu rakam geçen yıl her bir dönem 230 TL idi (en azından benim okuduğum bölümde böyleydi). Yani toplamda yıllık 460 TL harç ücreti ödedim.

Hangi bölümler var?

Temelde Açıköğretim Fakültesi (Önlisans), Açıköğretim Fakültesi (Lisans), İktisat Fakültesi (Lisans) ve İşletme Fakültesi (Lisans) olmak üzere 4 fakültede 55 farklı programa kayıt olunabiliyor. Tam listeyi http://ikinciuniversite.anadolu.edu.tr/ adresindeki Programlar linkine tıklayarak görebilirsiniz.

Herkes her istediği bölüme kayıt yaptırabiliyor mu?

Bazı bölümler dışında evet. bazı özel bölümlerde dil ve sağlık gibi özel şartlar yer alıyor. Bunların detayları bir önceki soruda verdiğim linkte yer alıyor.

Ne zaman kayıt olunabiliyor?

Kayıtlar her yıl Ekim ayında gerçekleştiriliyor. Bu yıl da benzer bir durum olacak ama tam tarihler açıklanmadı. Yine de ön kayıt olmak isterseniz bu internet adresindeki formu doldurarak kayıtlar başladığında bilgi sahisi olabilirsiniz.

Sınav sistemi nasıl?

Merkezi sınavla her dönem bir vize + bir final mantığı ile eğitim durumunuz değerlendiriliyor. Sınavlar çoktan seçmeli ve 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor (geçen yıla kadar bu şart yoktu). Vizeye giremezseniz sorun değil ama finale giremezseniz telafisi yok. Sadece son sınıfta 3 ya da daha az dersiniz kalırsa mazeret sınavı hakkı var. Onun dışında finale girmediğiniz sınavdan direk kalıyorsunuz. Notlar ise 4 üzerinden veriliyor.

Eğitim kalitesi nasıl?

Uzun yıllardır fotoğrafla uğraşan biri olarak kendi bölümümün kitaplarını kaliteli ve bilgileri güncel bulduğumu belirteyim. Bazı ufak tefek hatalar dışında kitaplardaki bilgiler faydalı ve güncel. Ama eğer pratik bilginiz yoksa bu bilgiler teorik kalabilir. O bakımdan benim gibi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık gibi bir bölüm okuyacaksanız bu konuyla ilgili biraz pratik bilginizin olması gerekiyor.

Bu sorular size yeterli gelmediyse programın resmi internet sitesinde Sıkça Sorulan Sorular linkine tıklayarak farklı soruları da görebilirsiniz.

Eğitiminizi hayat boyu sürdürmeniz dileğiyle…

Tags : açıköğretimAçıköğretim ikinci üniversite ile ilgili merak edilen 10 sorualaylıeğitimfotoğrafikinci üniversitemektepliokul

Bir yorum yazın