IPTV adı verilen ve yüksek hızlı internet bağlantısı üzerinden televizyon izleme imkanı sunan teknoloji henüz ülkemizde resmi olarak kullanıma sunulmadı. TTNET öncülüğünde deneme yayını yapan bu teknolojiyi Beta Tester olarak kullanıyorum. Bazı kısıtlamalardan dolayı ekran görüntüsü veremiyorum şimdilik. Yazımda gördüğünüz fotoğraf ise Settop Box adı verilen yayın kutusunun görüntüsü.
Dünyada özellikle ABD’de kullanılan bir teknoloji olan IPTV, internet üzerinden televizyon izleme imkanı sunuyor. Bu hizmet genelde internet, ses ve televizyon üçlüsünün bir parçası olarak sunuluyor ve bir paket halinde satılıyor. Yani kullanıcılara internet + telefon görüşmesi + IPTV olarak satış gerçekleşiyor. Ülkemizdeki durum nasıl olacak henüz belli değil. Altyapının biraz daha düzelmesi lazım sanırım.
Gelelim yaklaşık 1 aydır kullandığım sistemin genel özelliklerine:
-IPTV için modemin bu özelliği desteklemesi gerekiyor. Son dönemde satılan bazı modemlerde bu özellik standart olarak bulunuyor (örneğin AirTies). Eğer modeminizin bu özelliği yoksa bu özelliği destekleyen yeni bir tane almak zorundasınız.
-Eğer kanalları televizyon üzerinden seyretmek isterseniz (bilgisayardan doğrudan seyretme imkanı var) Settop Box adı verilen bir kutuya ihtiyacınız var. Ethernet kablosu ile yayın bu kutuya taşınıyor. HDMI çıkışına sahip olan bu kutunun uydu alıcılardan bir farkı yok.
-Evimde 8 MBit’e kadar olan ADSL hattından var. Bağlantı stabilitesi ise gayet normal. Kopmalar yaşanmadığı sürece (ki günde en fazla 3-5 kez yaşanıyor) TV akışında sorun olmuyor. Bir tane HD kanal da bile var. Onu bile rahatlıkla izleyebiliyorum. Bir sıkıntı yok yani.
-Kanal geçişleri gayet hızlı. Evde Digiturk’te var. Zaman zaman ondan bile hızlı geçiş yapıyor sistem. Ayrıca birçok kanalın yayın akışını da görebiliyorsunuz. Bu konuda çok iyi
-Seç İzle ve Kirala İzle servisleri var. Ayrıca geçmişe dönük programları da izleyebiliyorsunuz. Örneğin kaçırdığınız bir diziyi tekrar izlemeniz mümkün. İzlerken durdurmak ve ileri/geri almak da mümkün.
-Toplamda 70’e yakın kanal var. Bunlar arasında büyük kanallar olduğu gibi CNN International ve BBC World de bulunuyor.
-Teknoloji ne zaman kullanıma sunulacak bilemiyorum. Aldığım haberlere göre 2010 yılının ortası ya da sonlarına doğru herkese açılacak olduğu yönünde. Ama net bir bilgi yok.
Şimdilik Beta aşamasında olduğu için zaman zaman aksaklıklar da yaşanıyor. Sistemle ilgili ilk izlenimim olumlu. Özellikle zamanı sınırlı benim gibi kullanıcılar açısından istediğin şeyi istediğin zaman izleyebilme lüksü çok önemli. Kaçırdığım bir haber bültenini 2 saat sonra izlemek ve gerekli bulmadığım yerlerini ileri sarmak güzel bir özellik bence.
1 Yorum