close

Takıntılı adamam vesselam. Epeydir üzerinde çalıştığım bir konu var: GeoTagging. Türkçesi ile Coğrafi Etiketleme. Bu tabiri de ben buldum. Epeydir kullanıyorum. Güzel de durdu sanırım (bilişim ve fotoğraf alemine hayırlı uğurlu olsun).

Coğrafi Etiketleme’nin temeli fotoğraflara enlem ve boylam bilgisi girilmesine dayanıyor. Böylece fotoğraf çektiğinizde ‘ya burası neresi idi’ ya da ‘şu binayı bir yerden hatırlıyorum ama’ gibi cümleler kurmayacaksınız. Birkaç metre hassasiyetle dünya üzerinde o fotoğrafı nerede çektiğinizi bileceksiniz. Kulağa hoş geliyor. Ancak sistemin çalışması için belli donanımlara ihtiyacınız var. Bunu da birkaç şekilde yapabiliyorsunuz:

-Bütünleşik GPS özelliği olan bir fotoğraf makinesi ile. Böyle bir ürün var mesela: Nikon P6000. Bütünleşik olmayan modeller ise ağırlıklı olarak dijital SLR kategorisinde ve ek aksesuarla bu tip bir özellik eklenebiliyor (mesela Nikon D90)
-Bazı GPS cihazları fotoğraflara enlem ve boylam girebiliyor. Bununla ilgili yazdığım güzel bir makale var. Merak edenler ona bakabilir: http://www.uruninceleme.com/2008/05/02/fotograflariniza-konum-bilgisi-ekleyin/
-Bu işlemi elle de yapabilirsiniz. Flickr tarzı siteler böyle bir hizmet de sunuyor. Ama fotoğraflara mutlaka internetten bakmanız gerekiyor. Lokalde böyle bir şansınız yok.

Neyse. Lafı uzatmayayım. son yıllarda üretilen orta/üst seviye cep telefonlarında GPS özelliği var, fotoğraf da çekebiliyorlar. Neden Coğrafi Etiketleme yapamıyorlar diye düşünüyordum. Yani un var, şeker var, e ne duruyorsun helva yapsana durumları. 🙂

Geçtiğimiz aylarda Nokia’nın Beta olarak lanse ettiği Location Tagger isimli minik yazılıım keşfettim. http://www.nokia.com/betalabs/locationtagger adresinden indirebileceğiniz yazılım GPS özelliği olan Nokia telefonlara Coğrafi Etiketleme fonksiyonu kazandırıyor. Yapmanız gereken yazılımı cep telefonunuza kurmak ve yazılım açıkken gökyüzünü görebileceğiniz bir yerde fotoğraf çekmek. Gerisini Location Tagger hallediyor. Epeydir yazılımı deniyorum ve çok başarılı olduğunu ve basit arayüzüne rağmen işini iyi yaptığını söyleyebilirim. Bu tip ihtiyacı olanlara tavsiye ediyorum.

Anlatması benden denemesi sizden…

Tags : coğrafi etiklemegeo tagginggpskonum belirlemeNokiaözgür çetinuruninceleme

Bir yorum yazın